Vitaminlerin Vücuda Etkileri Nelerdir?
|Vitaminlerin vücudumuza yararlı olduğunu biliyoruz. Vitaminler ve mineraller vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar. Neredeyse her sistemin ve metabolizmanın doğru çalışmasını sağlarlar. Aslında vitaminler vücudumuzda çoğunlukla enzimlere kofaktör olurlar. Yani enzimlerimizin çalışmasına yardımcı olarak vücut düzenini sağlarlar. Vitaminlerin vücuda etkileri çok çeşitlidir ve her vitamin farklı bir enzime ve sisteme etkilidir. Vücudumuz için bu kadar gerekli olan vitaminleri dengeli beslenme yoluyla dışarıdan alırız. Çünkü vücudumuz kendisine gerekli olan vitaminleri üretemez. Bol taze meyve ve sebze tüketmenin faydası da buradadır çünkü taze meyve-sebzede çok fazla vitamin bulunmaktadır.
Vitaminler yağda çözünenler ve suda çözünenler olarak iki gruba ayrılıyor. A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerden ve vücudumuzda belli oranlarda depolanabiliyorlar. B ve C vitaminleri ise suda çözünüyorlar ve vücudumuz ihtiyacı kadarını kullandıktan sonra kalanı atıyor yani depolamıyor. Bu yüzden özellikle bu vitaminleri öğünlerimizde yeterli miktarda almamız çok önemli.
Vitaminlerin vücuda etkileri konusunda yapılmış birçok çalışma mevcut ve bu çalışmalar gösteriyor ki her vitaminin vücuttaki görevi ayrı.
- A vitamini: Büyüme-gelişime katkı sağlıyor, büyüme-gelişime yardımcı oluyor ve göze fayda sağlıyor bu vitamin. Kimyasal adı retinol olan A vitamini eksikliğinde görmede problemler, büyümede yavaşlama ve üreme organlarının çalışmasında bozukluklar meydana gelebiliyor. A vitamini yulaf, karaciğer, süt ürünleri, turuncu meyvelerden karşılanabiliyor.
- D Vitamini: Kalsiyum, demir, çinko gibi elementlerin bağırsaktan emilimine yardımcı oluyor. Vücudumuzun en büyük D vitamini kaynağı güneş ışınları. Bunun dışında yumurta sarısı, karaciğer ve sütte de bol miktarda bulunuyor. Eksikliğinde kemik gelişimi ve dayanıklılığıyla alakalı problemler görülebiliyor.
- E vitamini: Çok iyi bir antioksidandır. Üreme organlarının çalışmasına katkı sağlar. Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve yer fıstığında bol miktarda bulunur.
- K vitamini: En önemli etkisi kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktır. Ispanak, lahana, balık ve sütte bulunur ancak bağırsak floramızdaki bakteriler tarafından da salgılanır.
- B vitamini: B vitamini bir gruptur ve birçok alt dalı vardır. Vitaminlerin vücuda etkileri arasında en kritik gruptur. Eksikliğinde ciddi sağlık problemleri ile karşılaşılabilir. Neyse ki et, süt, balık, tahıllar gibi oldukça büyük bir besin grubunda bolca bulunur ve eksikliğine sık rastlanmaz.
- C Vitamini: Turunçgillerde ve biberde bolca bulunan C vitamini antidepresan etki gösterir ve bağışıklık sistemine büyük katkı sağlar.