Arkadaş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?
|İnsanlar arasındaki sosyal ilişkilerin en doğal sonuçlarından biri kıskançlıktır. Ancak kıskançlık aynı zamanda insanlarının birbirine tahammülünün zorlaşmasına neden olur. Bu da ilişkileri zararlı hale getirir. Çok iyi anlaşan iki arkadaşın sırf kıskançlık yüzünden düşman olabildiği bir vakıadır. Bu yazıda en yaygın görülen arkadaş kıskançlığı üzerinde duracağız ve arkadaş kıskançlığı nasıl önlenir sorusuna yanıt arayacağız.
Kıskançlığı yapan arkadaşınız veya akranınız olabileceği gibi bir insan olarak sizin de bir arkadaşınızı kıskanmanız son derece doğaldır. Sorunu çözmeye çalışırken kendinizi de bunun bir parçası olarak görmelisiniz. Birinin haksız yere sizi kıskandığını ve düşmanca davrandığını düşünüyorsanız muhtemelen kendi davranışlarınızdaki birkaç ince noktayı kaçırıyorsunuzdur.
Bir arkadaşlıkta kıskançlık yaşamak hem kıskanıyorsanız hem de kıskanılıyorsanız oldukça normaldir. Ancak normal olması iyi olması manasına gelmez. Bununla baş etmek için aşağıda verilen tavsiyelere göz atmalısınız.
Kıskanç Duyguların Beslenmesine İzin Vermeyin
Kıskançlık her iki taraf için de beslendikçe artan bir duygudur. Bu duygunun artmaması için kıskançlık duygularınızı beslememelisiniz. Karşı taraf sizi kıskanıyorsa onun bu duygusunun beslenmemesi için çaba göstermelisiniz.
Kıskançlığı besleyen durumların bazıları şöyle sıralanabilir:
- Kendinizi arkadaşınızla kıyaslamak
- Onun herhangi bir konuda sizden iyi olduğunu düşünmek ya da onun sizin için böyle hissetmesini sağlamak
- Sürekli bir tartışma halinde olmak
- Birbirinizin zayıflıklarını ortaya çıkarmaya çalışmak
- Birbirinizin ilgi alanlarına ve yeteneklerine yeterince saygı göstermemek
Böyle durumlar meydana geldiğinde kıskançlığı önlemek adına dikkatinizi başka tarafa toplamak zorundasınız.
Temel Endişe ve Korkularınızı Belirleyin
Kıskanan siz de olsanız karşı taraf da olsa arkadaş kıskançlığının altında genellikle korku ve endişeler yatmaktadır. Bu korku ve endişeleri belirleyip bunlara çözüm bulursanız kıskançlığa da çözüm bulabilirsiniz.
Kıskançlık normalde kendiniz veya arkadaşlığınız hakkında sahip olduğunuz korku ve endişelerle bağlantılıdır. Bunları belirleyerek kıskançlığınızı, nereden geldiğini ve neden bu durumda ortaya çıktığını daha iyi anlayabilirsiniz.
Kıskançlığa neden olabilecek temel sorunlara ilişkin bazı örnekler şunlardır:
- Yerinize birinin konma korkusu
- Terk edilme korkuları
- Aldatılma veya incitilme korkuları
- Arkadaşlığınızın sağlamlığı konusunda endişe
- Arkadaşınızın size yeterince değer vermediğinden endişe
Bu tür düşünceler çoğu zaman karşı tarafın hissettiklerinden bağımsız olarak kendi kendinize geliştirdiğiniz şeylerdir. Yine çoğu durumda korkularınız, mevcut arkadaşlığınızdan çok, geçmişte yaşadığınız olumsuzluk ya da kötü tecrübelerle ilgilidir.
Kıskançlık geçmiş sorunlardan veya kişisel güvensizliklerden geldiğinde, bu duyguların üstesinden gelmek için özgüveninizi artırmak veya kendi güvensizliklerinizle başa çıkmak gerekecektir. Bunu yapmanın yolu da yukarıda örneklerini verdiğimiz sorunlarının tespitini doğru yapmaktır.
Arkadaşlığınızı Sağlamlaştırın
Kıskançlık, bir arkadaşınız tarafından değiştirilme, incitilme veya ihanete uğrama konusunda endişeli hissettiğiniz zamanlarda ortaya çıkar. Bu nedenle, özellikle birini kaybetmekten korktuğunuzda özellikle kıskanç olabilirsiniz. Karşı taraf da siz fark etmeseniz dahi sizi kaybetme korkusuyla kıskançlığa düşebilir.
Arkadaşlığı sağlamlaştırmak ve arkadaşlık bağını güçlendirmek bu tür korkuları azaltacağı için arkadaş kıskançlığını önlemenin iyi bir yoludur. Arkadaşlığı güçlendirmenin birçok yolu vardır ve bunlar genellikle daha güven dolu (ve daha az kıskanç) hissetmenize neden olur.
Arkadaşlığı güçlendirmeye dair bazı fikirler şöyle sıralanabilir:
- Arkadaşınızı ne kadar önemsediğinizi ve arkadaşlığına ne kadar değer verdiğinizi sesli bir şekilde ifade edin.
- Arkadaşınızı düşündüğünüzü belli edin.
- Yapabiliyorsanız herhangi bir konuda arkadaşınıza yardımcı olun.
- Arkadaşlarınızla ara ara görüşün. Arayı çok açmayın.
- Severek yaptığınız ortak rutinler geliştirin. Ortaklaşa yapılan şeyler arkadaşlık bağını güçlendirir.
Arkadaşlık Konusunda Gerçekçi Olun
Gerçekçi olma kısmı belki de şimdiye kadar anlattıklarımızdan en önemlisidir. Arkadaşlık ilişkisi zorunlu değil gönüllü bir ilişkidir. Kimsenin kimseye muhtaç olmadığını unutmayın. Bir arkadaşınıza iyilik yapmanız sizi iyi yapar. Onu size borçlu yapmaz. Dolayısıyla arkadaşlarınızdan bir çeşit vefa beklemek de bazı durumlarda sizi hayal kırklığına uğratabilir.
Arkadaşlık güzel bir şeydir. Ancak güzel insanlarla yapıldığında böyledir. Eğer iyi bir arkadaşlık bağınız yoksa ve kıskançlık ilişkinizi toksik hale getiriyorsa bu arkadaşlığı sürdürmemek de bir çözüm olabilir.
Arkadaşlık ilişkisi akrabalık gibi kanla doğuştan gelen bir ilişki değildir. Dolayısıyla arkadaş kıskançlığı sizi yıpratıyorsa bunu makul bir şekilde çözmeyi deneyeceksiniz. Bunu başaramadığınızda arkadaşlığınızı azaltmalı ve gerekiyorsa bitirebilmelisiniz.
Bir ilişkide sorunu karşı tarafta aramak her zaman çözüm değildir. Sizin arkadaşınızı suçlu gördüğünüz yerde arkadaşınıza sorsak o da sizi kusurlu görecektir. Dolayısıyla biraz da empati duygunuzu ön plana çıkarmalı ve sorunların tamamına gerçekçi yaklaşmalısınız.