Ücretli Öğretmenlerin Maaşları Ne Zaman Yatar?
|Ülkemizde birçok kişi ücretli öğretmen olarak çalışmaktadır. Bazı adaylar da ücretli öğretmen olmayı planlamaktadır. Bu işle alakalı en çok sorulan sorulardan biri de ücretli öğretmenlerin maaşları ne zaman yatar sorusudur. Bu yazıda bu konuya açıklık getirmeye çalışacağız.
Kadrolu öğretmenler memur statüsünde oldukları için diÄŸer memurlar gibi her ayın 15’inde maaÅŸlarını alırlar. Ãœcretli öğretmenlerde ise bu durum biraz farklıdır. Ä°l ve ilçe Milli EÄŸitim Müdürlüklerine baÄŸlı olarak çalışan ücretli öğretmenlerin maaÅŸlarının memurlarınki gibi kesin belirlenmiÅŸ bir günü yoktur. Alınacak ücretler aylık bazda hesaplanarak her ayın 1’i ile 15’i arasında yatırılır.
Kamu sektöründe çalışmada genel olarak 3 tip öğretmenlik olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar kadrolu öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik şeklindedir.
Ücretli Öğretmenlik Nedir?
Okullarda öğretmen açığı olması durumunda saatlik ders ücreti temelinde belirli bir süreyle istihdam usulüne ücretli öğretmenlik denir. İlçe Milliği Eğitim müdürlüklerince belirlenen eksiklere göre ücretli öğretmenler okullarda görevlendirilir ve burada öğretmen olarak çalışırlar.
Ücretli öğretmenlerin sözleşmeleri 1 yıllıktır. 1 yıl sonunda ihtiyaç olması halinde sözleşme tekrar yenilenir. İhtiyaç duyulan yere kadrolu öğretmen ataması yapılırsa da sözleşme yenilenmez ve ücretli öğretmenlik sona erer.
Ülkemizde çok fazla okul ve çok fazla öğrenci olmasına karşın kadrolu öğretmenlerle bu ihtiyacın giderilememesi ücretli öğretmenlik denen iş türünü ortaya çıkarmıştır.
Ücretli öğretmenlerde maaştan ziyade alınan ücrettir. Bu da 1 ay içerisinde girilen toplam derse göre belirlenir. Ne kadar çok derse girerseniz o kadar çok ücret alırsınız. Dolayısıyla dersin olmadığı dönemlerde ücret alamazsınız. 2022 yılının ikinci yarısında yapılan bir düzenlemeyle ücretli öğretmenlerin şartlarında küçük bir iyileştirmeye gidildi. Buna göre her 5 derse 1 ders çalışılmış gibi ekstra ödenecek.
Böylelikle haftada 30 saat derse giren bir öğretmen asgari ücret civarında bir ücret alabilecek. Burada rakam vermek anlamsız çünkü enflasyondan dolayı bu rakamlar sürekli olarak değişiyor. Alacağınız ücretin ne olacağını çalıştığınız dönemdeki tarifeye bakarak öğreneceksiniz. Bu konudaki net bilgiyi bağlı olduğunuz ilçe milli eğitim müdürlüğünden alabilirsiniz.
Ücretli Öğretmen Nasıl Olunur? Nereye Başvuru Yapılır?
Ücretli öğretmenlerin 4 yıllık lisans veya 2 yıllık bir yüksekokul okumuş olması gerekir. Emekli öğretmenler de ücretli öğretmen olarak görev alabilirler. Eğitim Fakültesi, Fen Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Mesleki Eğitim Fakültesi, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerinden mezun olan kişiler başvuru yapabilmektedir.
Başvurular e-devlet üzerinden yapılır. Burada doldurduğunuz formda eğitim bilgilerinizi, iletişim bilgilerinizi, il ve ilçe tercihinizi yazarsınız. Başvurduğunuz ilçede eksik olması ve uygun bulunmanız durumunda sizinle ilçe milliği eğitim müdürlüğü iletişime girer ve sözleşme imzalayarak sizi işe alır. Başvurularda iletişim bilgilerinin doğru girilmesi bu nedenle önemlidir.
Ücretli öğretmenlik için KPSS sınavına veya merkezi başka bir sınava girmeye gerek yoktur. Atama usulü değil, başvuruyu kabul usulüyle istihdam sağlanmaktadır. Ücretli öğretmen olmanın genel şartları şöyledir:
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Kamu haklarından yasaklı ya da mahrum olmamak
- Türk Ceza Kanunu 53. madde kapsamındaki suçlardan hükümlü olmamak
- Aday erkekse askerlik yükümlülüğü altında olmamak (yapılmış, muaf ya da tecilli)
- SGK bünyesinde herhangi bir kurumda çalışmıyor olmak
Bu şartları taşıyan ve yeterli eğitimi olan herkes ücretli öğretmenliğe başvurabilir.
Ücretli Öğretmenin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Ücretli öğretmenler de diğer öğretmenlerin taşıdıkları görev ve sorumlulukları taşırlar. Sadece kadrolu değillerdir. Bu görev ve sorumlulukları kısaca şöyle özetleyebiliriz:
- Öğrencilerin beceri ve yeteneklerinin gelişmesinde katkıda bulunmak
- MEB tarafından belirlenen müfredatı zaman çizelgesine uygun bir şekilde yıl boyunca tamamlamak
- Dersleri planlamak, hazırlamak ve öğrenciye sunmak
- Sınıf içinde eğitim ve öğretime yönelik ihtiyaçları planlamak
- Ders için gerekli materyalleri tasarlamak
- Dersin sağlıkla işlenebilmesi için disiplini sağlamak
- Öğrenci velileriyle sağlıklı bir iletişim kurmak
- Eğitim kurumundaki amirlerinin gözetim ve denetimine tabi olarak görev almak
Ücretli öğretmen maaş yani ücretlerinin ne zaman yattığıyla ilgili bilgiyi verdik ve ücretli öğretmenliğin ne olduğuna genel olarak değindik. Konuyla ilgili soru ve cevaplarınızı yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.