Sofralarımızın Vazgeçilmezi Turşunun Yapılışı
|Yemeklerin lezzetine lezzet, iştahımıza iştah katan sofralarımızın vazgeçilmezi turşu. Özellikle kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru bakliyat yemeklerinin yanında olmazsa olmaz. Lahanasından tutun da salatalığına, keleğinden tutun da patlıcanına kadar birçok turşu çeşidi bulunmaktadır. Hepsinin lezzeti birbirinden ayrı olsa da turşunun yapılışı her çeşidinde hemen hemen aynıdır.
Turşunun yapılışı konusuna başlamadan önce, birkaç püf noktanın bilinmesinde fayda var. Öncelikle kullanacağımız sebze ve meyveler taze, sert, diri görünümlü, kabukları parlak ve yıpranmamış olmalıdır. Turşu yapmanın kilit noktası tuzdur ve kaya tuzu kullanmak en iyi sonucu verecektir. Kullanacağımız sebze ve meyveler çok iyi yıkanmış olmalıdır. Kullanacağımız su, kaynatılmış ve soğutulmuş su olmalıdır. Sebze ve meyveleri birkaç yerinden delmek, içerisine daha çok su nüfuz etmesini ve daha iri olmasını sağlayacaktır. Turşuları koymak için pet şişe veya kavanozlar da tercih edilebilir ancak en iyi sonucu cam kavanozlar verecektir. Turşunun daha kısa sürede hazır olmasını isteyenler, kavanozun dibine nohut koyabilirler. Böylece fermantasyon olayı hızlanacak ve turşular daha kısa sürede hazır olacaktır.
Bütün bu hazırlıklar tamamlandıktan ve püf noktalara dikkat edildikten sonra, artık turşu yapılışı başlayabilir. Öncelikle turşusunu kurmak istediğiniz sebze ya da meyveleri arzu ettiğiniz gibi kesebilir ya da bütün olsun istiyorsanız birkaç yerinden delik açabilirsiniz. Ardından sebzeleri arzu ettiğiniz kaba iyice sıkı olacak şekilde dizin. Aroma vermesi için aralarına birkaç diş sarımsak koymayı da unutmayın. Daha sonra kaynatıp soğuttuğunuz suyun içine yaklaşık olarak her 1 litresi için 80 gram kaya tuzu, 100 mililitre üzüm sirkesi ve isteğe bağlı olarak biraz toz şeker ekleyin. Daha sonra hazırladığınız bu karışımı, kabın ağzına gelecek ve iyice dolacak şekilde dökün. Yaklaşık 6-8 saat sonra kaptaki boşluklar dolacak ve su biraz çekilecektir. Tekrar ağzına dolacak kadar suyu doldurun ve kavanozun ağzını asma yaprağı, maydanoz veya kereviz yapraklarıyla örtün. Kapağı sıkıca kapatın, serin ve güneş görmeyen bir yerde saklayın. 1-2 hafta içerisinde lezzetli turşularınız hazır olacaktır, afiyet olsun.