Tirşik Otu ve Faydaları
|Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ta yetişen tirşik otu Akdeniz iklimini seven bir yapıya sahiptir. Tirşik otu halk arasında ‘’Andırın Otu’’ olarak da anılmaktadır. Her kültürde farklı isimlendirilen tirşik otunun en fazla kullanılan diğer isimleri ise yılan otu, ayıkulağı, kabargan, nivik ve yılan yastığıdır.
Bu yazıda tirşik otu ve faydaları üzerinde durmaya çalışacağız. Tirşik otu için genellikle yılan otu ismi de kullanılmaktadır. Yılana benzetilmesinin nedeni ise iki çeşidi bulunan tirşik otunun büyük yapraklı cinsinin zehirli olmasıdır. Özellikle de çiğ tüketildiğinde zehirleme etkisi oluşturabilmektedir.
Çukurova Bölgesi’nde yetişen tirşik otu her ne kadar zehirli olsa da doğru yöntemlerle yapıldığında hem lezzetli, hem de çok faydalıdır. Kış aylarında çorbası yapılan tirşik otunun birçok hastalığa şifa olma özelliği bulunmaktadır. Tirşik zehirli bir bitki olmakla beraber çiğ şekilde ağza değdiğinde kabarcık oluşumlarına yol açmaktadır. Bu bitkide yüksek oranda saponin ve alkolid bileşenleri bulunmaktadır. Tirşik otundaki zehir kurutulduğunda ya da haşlanıldığında azalmaktadır. Bu nedenle de genellikle çorba yapılarak tüketilmektedir.
Benzer yazı: Karayılan otu ve faydaları
Tirşik Otunun Sağlığa Faydaları
Çorbası tüketilen tirşik otu bir gün önceden toplanarak bekletiliyor. Fermantasyon da denilen bu işlemle bitkinin zehrinin giderilmesi sağlanıyor. Akdeniz iklimini seven ve bu yörelerde bilinen tirşik otunun birçok rahatsızlığa da faydası bulunuyor. Tirşik otunun faydaları arasında yapılan araştırmalar ile ortaya konulan bilgiler şunlardır;
- Tirşik otunun en önemli faydası iltihabı giderici etkisi ve böbrek rahatsızlıklarını azaltmaya yarayan özelliğidir.
- İştah açıcı özelliği sayesinde iştahı olmayan ve zayıf kişilerin tüketebileceği bir ottur.
- Bağırsak hareketlerini kuvvetlendiren tirşik otunun idrar söktürücü özelliği ile idrar enfeksiyonlarından kurtulmaya da faydası vardır.
- Tirşik otunun ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.
- Antioksidan etkisi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmede ve vücudu onarmada faydalıdır.
- Aç karnına tüketilmesi durumunda bağırsaktaki parazitlerin uzaklaştırılmasını sağlar ve gastrite de yararlıdır.
- Kansızlığa iyi gelen tirşik otu vücuttaki yaraların hızlı şekilde iyileşmesini sağlar.
- Tirşik otunun sağlığa faydaları arasında vücutta oluşan kas kramplarını önlemesi de yer almaktadır.
- Sedef hastalığının tedavisi için tirşik otu ile hazırlanan macun kullanılabilmektedir.
- Tükürük bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar ve mide salgısını düzenler.
Tirşik otu tüm bu özellikleri dikkate alındığında faydalı bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tirşik otunun zehrinden arınması için doğru yöntemle pişirilmesidir. Tirşik otundan faydalanmak için doğru yöntemi kullanarak zehrini etkisiz hale getirebilir, birçok hastalığa şifa bulabilirsiniz.