Yüz İfadeleri Yalanı Gizler mi?

Araştırmalara göre iki yabancı arasında geçen konuşmalardaki yalan oranı %60’dır. Bu da ortalama olarak 10 dakikada 3 yalan söylendiği anlamına gelmektedir. Günlük yaşamda söylenilen yalanlar bu kadar artmışken, bir yalan söyleme hastalığı olan ‘mitomani’ de ortaya çıkmıştır. Bunlarla birlikte ‘’Yalan söyleyen anlaşılabilir mi?’’ sorusu akıllara gelmiştir. Yalan söyleyenlerde birtakım değişiklikler oluşmaktadır. Bu değişiklikler fizyolojik değişiklikler(terleme, hızlı kalp atışı vb.) ve mikro ifadeler(kızma, sevinme vb.) olarak görülür. Uzmanlar ise yüz ifadelerinin yalan söyleyen kişiyi ele verdiğini yapılan deneylerle kanıtlamıştır. Yapılan bu deneylerle mikro ifade adı verilen bir kavram ortaya çıkmıştır.

Yüz İfadeleri Yalanı Gizler mi?

Mikro Ä°fade

Mikro ifade, hissettiğimiz duyguların mimiklerimize yansımasıdır. Mikro kavramı ise yüz ifadelerinin 40 milisaniye ve 500 milisaniye arasında oluşmasından çıkmıştır. Uzmanlara göre dünyada var olan 7 temel duygu vardır: mutluluk, küçümseme, tiksinme, öfke, şaşkınlık, üzüntü, korku. Bu duyguların yüz ifadeleri kişiden kişiye, ülkeden ülkeye, kültürden kültüre değişmez. Yani kısaca bu 7 duygu evrensel özelliğe sahiptir. Dünya’nın her yerinde insanlar mutluyken veya korkmuşken aynı ifadeye sahiplerdir. İnsanlar sohbet esnasında jestlerini kontrol edebilirler ama mimikleri kontrol etmek mümkün değildir. Durum böyle olunca insanlar yalan söylese bile istemsizce yapılan bu ifadeler sayesinde yalan söylediklerini anlayabiliriz. Ancak milisaniyede oluşan bu mimikleri yakalamak da epey zordur. Bu mimikleri yakalamak ise uzmanlık gerektirir. Tüm bu bilimsel araştırmalara göre yüz ifadeleri yalanı asla gizleyemez aksine yalanı ele veren en önemli etmendir.

Yalan Söylendiğini Nasıl Anlarız?

Yüz ifadeleri temel olarak 3 grupta toplanır: alın kasları, göz kapakları çevresi ve kasları, ağız bölgesi ve dudaklar.  Bunlar içerisinde en önemlisi ise gözlerdir. Çünkü gözler verilerin %84’ünü, kulaklar %10’unu, diğer kısım da %6’sını algılamaktadır. Bir insan konuşurken gözlerinize bakıyorsa sizinle ilgileniyor, gözlerinizi kaçırıyorsa yalan söylüyor olabilir.  Gözlerini gereğinden fazla açan biri şaşırıyor olabilir. Dudaklarını büzen bir insan bir konu hakkında üzülmüş, kaşlarını çatan biri ise kızmış olabilir. Kısacası bu mikro ifadeleri yakalayan kişiler karşısındakinin yalan söylediğini anlayabilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir