Sürekli Tatlı Yeme İsteği
|Beslenme bozukluklarının çeşitli türleri vardır. Bunlardan bazıları iştahla ilgilidir. Sürekli tatlı yeme isteği çok sık rastlanan ve oldukça sıkıntılı bir sorundur. Bu sorunu sürekli tatlı yiyerek bastırırsanız sağlığınızı yitirirsiniz. Çünkü tatlılar oldukça sağlıksız gıdalardır. Bazen bu durum gece uyanıp tatlı yeme isteği ile mücadele etmeye varacak kadar ileri gidebilir.
Bu yazıda bu sorunu kökten çözmeye çalışacağız. Ancak anlattıklarımızı harfiyen uygulamanız gerekmektedir. Kafanıza oturması için sorunun neden kaynaklandığını görelim. Sorunu ve çözümü dikkatli okumanızı öneriyoruz.
Sürekli Tatlı Yeme İsteği Neden Gelir?
Tatlılar glisemik indeksi yüksek gıdalardır. Bu şu anlama gelir. Tatlı ağzınıza değdiği anda insülin salgınız artmaya başlar. İnsülin kan şekerini düşüren bir hormondur. Kan şekerinin yükseleceğini tatlı yemenizle anlayan vücut bunun önlemini alır. Tatlıyı yedikten sonra şeker kana hızlı geçer ve kan şekerinizi aniden yükseltir.
İnsülin hormonu devreye girerek kandaki şekeri alır ve vücuttaki hücrelerde farklı bir formda depolar. Bu da kan şekerinizde ani bir düşmeye neden olur. Tekrar açlık hissedersiniz. Normal olan kan şekerinizin kademeli olarak yükselmesi ve dengeye ulaşmasıdır. Ancak tatlı yediğinizde bu süreç çok sert olur ve aniden bir açlık hissi gelir.
Tatlı yemeyi sık yaptığınızda ise artık vücudunuz insüline duyarsız hale gelmiştir. İnsülin seviyeniz hep yüksektir ancak kan şekerinizi düşürmeye yetmiyordur. Kan şekeri düşmeyince şeker hücrelere geçmez ve doygunluk hissi hissetmezsiniz.
Böyle bir metabolizmaya sahip olduğunuzda tatmin olmak için mutlaka insülini harekete geçirecek daha yüksek miktarda şekere ihtiyaç duyarsınız. Bu bir kısır döngüdür. Sık acıkmanın nedeni de budur.
Eğer sürekli tatlı yeme isteğiniz ve sık sık acıkmanız söz konusuysa şeker hastalığına giderek yaklaşıyorsunuz demektir. Hemen önlem almanız gerekiyor.
Sürekli tatlı yeme isteğinin vitamin veya mineral eksikliğinden de kaynaklanabileceği bilinmektedir. Ancak yüzde 90 oranında yukarıda söylediğimiz nedenlere dayanmaktadır.
Tatlı Yeme İsteğinin Önüne Nasıl Geçerim?
Yukarıda sorunu tespit etme konusunda uzlaştığımızı sanıyorum. Şimdi çözüme gelelim. Çözümde ana anahtarımız insülin metabolizmasını kontrol altına almak ve vücudu şeker hastalığından korumaktır. Bunun için yapmanız gereken şeyleri maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:
- Sık yemek yeme olayını hayatımızdan kesinlikle çıkarıyoruz. Günde 2 öğün yeterlidir. Aralarda açlığı bastırmak için abur cubur yemiyoruz. Aralarda bir şeyler yemek metabolizmanızın buna bağımlı olmasına devam etmesi demektir.
- Tatlı yemeyi kesiyoruz. Bu konuda irade göstereceğiz. İlk başta zorlansak da söz veriyoruz birkaç haftada canınız bir daha bu denli tatlı çekmeyecektir.
- Ara öğün yok ve 2 öğün yiyoruz dedik. Yemekten sonra yediğiniz bir meyve de 1 öğün sayılır. 2 öğün dışında asla bir şey yemiyoruz.
- Akşam öğünümüzü erken yemeli, sabah öğünümüzü de geciktirmeliyiz. Bunun nedeni vücudun aç kaldığı süreyi uzatmaktır. Bu insülin direncini kıracaktır. Örneğin sabah 11 ve akşam 6 gibi yersek aradaki 17 saat boyunca vücuda yemek girmez. Bu sürenin uzun olması çok önemlidir.
- Yemeklerde karbonhidrat yerine protein ve yağ ağırlıklı beslenmeliyiz. Makarna, pirinç tarzı şeyleri seyrek tüketmeliyiz. Ekmek soframızda yer almamalıdır. Özellikle metabolizma düzelene kadar ekmek yok.
- Su, şekersiz çay, sade kahve, sade soda dışında şeker içeren herhangi bir içecek içmiyoruz.
- Kahvaltıda bal, reçel, marmelat tarzı şekerli şeyler yemiyoruz.
- Paketlenmiş çikolata, bisküvi, cips abur cubur vs yemiyoruz.
- Vitamin ihtiyacımızı karşılamak için akşam yemeğinde bol salata yemeliyiz. Salata mevsime uygun olmalıdır. Salata sağlıklı karbonhidrat ihtiyacımızı karşılayacaktır.
- Tatlı yeme isteği tamamen kaybolana kadar meyve de yasak maalesef. Vücuda şekeri unutturmak zorundayız. Tatlı krizini meyveyle bastır mantığı yanlış bir mantıktır.
- Sabah kahvaltısında bir avuç karışık kuruyemiş sizin mineral ihtiyacınıza fayda sağlayacaktır. Çok olmamak kaydıyla her sabah birkaç ceviz, badem, fındık ve fıstık yiyebilirsiniz.
- Yemeklerde kaya tuzu kullanın. İyot için takviye alabilirsiniz. İdrar testiyle iyot seviyenizi kontrol etmeyi genel olarak tavsiye ediyoruz.
- Peynir, yumurta, kırmızı et ve mevsiminde balık tüketin. Vücudunuzun iyi beslenmesi toparlanmanız için önemlidir.
Yukarıda söylenen tavsiyeler size zor gelebilir ancak inanın deÄŸildir. 1 – 2 ay diÅŸinizi sıkıp uyguladığınızda kendinizi çok daha iyi hissedecek ve bir daha geri dönmek istemeyeceksiniz. Yukarıda anlattıklarımız denenmiÅŸ ve sonuç alınmış çözümlerdir. Bunları uygulamak artık sizin iradenize kalmıştır.