Silahtan OyuncaÄŸa Yoyonun YolculuÄŸu
|Çocukken birçoğumuz yoyolarla oynamışızdır. Hiç yoksa yoyonun bizim kültürümüzdeki muadili olan topaçları mahallemizde arkadaşlarımızla çevirmiş, yarışlar yapmışızdır. Fakat çocukların keyifle oynadığı oyuncak yoyo, aslında yıllar önce bir silah olarak tarih sahnesine çıkmış.
Antik Çin’de ve uzak doğu uygarlıklarında bir silah olarak tasarlanmış yoyo. Tabii ki şimdiki zamanda olduğu kadar masum haliyle değil. Etrafına dikenli teller çevrilen ağır, metal bir kütle halindeymiş ve etrafına sarılan uzun bir iple uzak mesafeden gürz gibi sallanıp düşmanlara zarar verirmiş.
Bu silahın tahmin edebileceğiniz gibi o kadar da etkili olmadığı düşünülmüş olmalı ki, bu korkutucu ihtişamını uzun süre koruyamamış. Yoyo bu agresif tavrını bir kenara bırakıp çocukların elinde sevimli bir oyuncağa dönüşmüş zaman içinde. İlk oyuncak olan yoyolar daha çok tahtalardan oyularak yapılırmış.
Zaman içinde elbette her şeyde olduğu gibi yoyoda da gelişmeler olmuş. Teknoloji ilerledikçe daha uzun süre dönebilen, hatta çeşitli figürlerin ve havalı hareketlerin bile yapılabileceği yoyolar üretilmiş. Bugünlerde yoyonun yelpazesi oldukça geniş. Hala kırtasiye raflarında basit bir oyuncak olarak bulunabildiği gibi, meraklıları için daha da geliştirilip özel materyallerle profesyonel olarak da üretiliyor.
Profesyonel yoyolar oyuncak olanlardan biraz daha farklı. Plastik, metal hatta titanyumdan üretilen ve çok uzun süre dönmesini sağlayan özel rulman sistemleri olan yoyolarla çok havalı hareketler yapmak mümkün. Hatta bu işle profesyonel olarak ilgilenen insanlar, çeşitli yarışmalara katılıp hünerlerini sergiliyor ve bu hobilerinden para bile kazanabiliyorlar. Daha çok uzak doğuda yaygın olan bu yoyo merakı, her yaştan insanı kendine çekiyor. Öyle ki, çocuklar kadar büyüklerin bile ilgi alanına girmiş olan yoyo artık tek başına bir sektör olmuş. Yoyo üreten şirketler, fabrikalar, insanlara nasıl daha zor ve karmaşık hareketleri yapabileceğini öğreten eğitmenleri bile var.
Eğer bu hobi sizin de ilginizi çektiyse, oynayabileceğiniz 5 farklı stil bulunuyor. 1A dan 5A ya kadar sıralanan bu stillerin hepsinin birbirine göre farklılıkları bulunuyor. Profesyonel oyuncular bu işi o kadar ilerletmişler ki, bazı stillerde yoyo ipe bağlı değil, bazılarında ip elinize bağlı değil. Basit olan bir şeyi bu kadar ilgi çekici yapabilen yoyo, gerçekten çok ilginç bir tarihsel gelişim göstererek tasarlanma amacından çok farklı bir yöne gitmeyi başarmış.