Sıfırdan Ticarete Nasıl Başlanır?
|Kazanç sağlamak amacıyla yürütülen tüm alım-satım işlemlerine ticaret denilmektedir. Ekonomik anlamda insanoğlunun varlığından bu yana süregelen ticaret üreticiler ve tüketicileri kapsayan bir olgudur. Ticarette üretici ve tüketici karşı karşıya gelecek diye bir kural yoktur. Kimi zaman ürün ya da hizmeti tüketiciye ulaştırma işlevi aracılara da yüklenmektedir. Sıfırdan ticarete nasıl başlanır diyorsanız sunacağımız önerileri dikkate almanızda fayda vardır.
Girişimci ruhu taşıyorsanız ve ticarete atılarak büyümeyi hedefliyorsanız yapmanız gereken ilk şey kendiniz için doğru bir faaliyet alanı seçmenizdir. Ticarete başlamak için ne alanda aktif olarak çalışabileceğinizi düşünmelisiniz. Öncelikle ticarete başlamak isteyenlerin sahip olması gereken birkaç özellikten bahsedelim;
- İkna edici ve konuşkan bir yapıya sahip olmanız gerekir.
- Ticaret için güvenilir ve her an ulaşılabilir bir yapıya sahip olmalısınız.
- Şehir değiştirmekten, yürümekten, mağaza ya da müşteri dolaşmaktan sıkılmamalısınız.
- Ticaret yapabileceğiniz bir meslek ve bölge seçmelisiniz.
Sıfırdan Ticarete Başlama Yolları
Amacınız ticaret yapmaksa ve geleceğe dair hedefleriniz varsa yapmanız gereken ilk şey yeteneklerinizi, ilgi alanlarınızı ve vizyonunuzu geliştirmektir. Hedeflerinizi belirlediyseniz sıfırdan ticarete başlama yolları hakkında sizlere birkaç önerimiz var;
Sektör Seçimi
Ticarete başlamak için yapmanız gereken ilk şey sektör seçimidir. Hangi alanda faaliyet göstereceğinizi, hangi sektöre dair bilgileriniz olduğunu ve kendinizi geliştirebileceğiniz sektörü belirlemelisiniz.
Sırf ticaret olsun diye ticaret yapılmaz. Belli bir alanda bir fırsat keşfetmeli ya da bir yeteneğe sahip olmalısınız. Bunlar olmadan rastgele bir işe dalmak doğru olmayacaktır. Eğer ticarette kalıcı olmak istiyorsanız girdiğiniz sektörü seviyor olmanız da önemlidir.
Pazar Araştırması
Sektör konusunda karar verdikten sonra pazar araştırmasına geçmelisiniz. Pazarın önde gelenlerini, sektörde ayakta kalmak için izlenmesi gereken politikaları ve zayıf noktaları araştırmanız gerekmektedir.
Girmek istediğiniz sektörle ilgili elinizde ne kadar çok veri olursa o kadar iyi olur. Örneğin ayakkabı satışı yapacaksanız, düşündüğünüz alanda kaç tane ayakkabıcı dükkanı vardır? Ortalama günde kaç ayakkabı satılmaktadır? Ayakta kalabilmek için kaç satış gereklidir? Bu işe ait maliyetler nelerdir? Bu işte en iyi üretimi kim yapar ve en büyük pazar payına kim sahiptir?
Hedef Belirleyin
Ticarette başarılı olmak istiyorsanız hedef çok önemlidir. Hedefiniz olduğunda atmanız gereken adımları önceden belirleme şansınız da olacaktır. Ayrıca hedefe ulaşmak için gerektiğinde riskleri de göze alabilirsiniz.
Hedef belirlemiş olmak, alınacak adımları belirlemede de etkilidir. Doğru bir hedefiniz olduğunda o hedefe tam ulaşamazsanız dahi en azından boşlukta savrulmamış olursunuz.
Sermaye Gereksinimi
Sıfırdan ticarete başlanıyorsa sermaye şarttır. Herhangi bir büyük firmanın alt bayisi dahi olacak olsanız mutlaka ufak bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Seçtiğiniz sektörün en önemli ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sermeye gereksiniminizi belirleyebilirsiniz.
Ancak eğer çok paranız yoksa veya büyük risklere girmek istemiyorsanız yapmanız gereken şey daha çok az miktarda sermaye gereken işlete bakmaktır.
Faaliyete Geçin
Amacınız ticaretse ve zaman kaybetmek istemiyorsanız hızla faaliyete geçin. Çoğu kişi ticarete başlarken mükemmeli hedefleyerek zaman kaybetmekte ve derin araştırmalar içerisinde boğularak henüz başlamadan vazgeçmektedir. Cesur olun ve riskleri de göze alarak faaliyete geçin. Sıfırdan ticarete başlama konusunda sunduğumuz önerileri dikkate alarak ticarete atılmak için harekete geçebilirsiniz.
Şunu da son olarak hatırlatalım. Ticarette cesur olmak önemlidir ancak bu sadece ilk adımdır. Dikkatli olmak, çok çalışmak, çok ince hesap yapmak, en kötü senaryoya dahi hazır olmak gibi faktörler de yine ticarette büyük önem arz etmektedir.