Nasıl İhracat Yapılır?

İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile birbirleri arasında yaptıkları maddi alışverişe ticaret denilmektedir. Günümüzde bu ihtiyaçların daha iyi karşılanması için bir ülkeden başka bir ülkeye de ticaret imkanı bulunmaktadır. Dış ticaret adı verilen bu işlemde yurt dışına mal satışı ‘’ihracat’’, yurt dışından mal alımı ise ‘’ithalat’’ olarak adlandırılmaktadır. Ülkeler ihracat ve ithalat sayesinde daha ucuza üretim ve tüketim imkanı bulmaktadır. Üreticiler açısından bakıldığında ise nasıl ihracat yapılır sorusuna aranan cevaplar ile ürün ve hizmetlerin daha geniş kitlelere ulaşması amaçlanmaktadır.

nasıl ihracat yapılır

İster küçük bir esnaf olsun, isterse de büyük bir mağaza olsun yurt dışına ürün satışı yapmak isteyen herkes için ihracat yapmak zor bir iş değildir. İhracatçı olabilmek için bu işin usulünü bilmek ve gerekli prosedürlere göre işlem yapmak gerekmektedir.

Özellikle de girişimcilik ruhu taşıyanlar için bu yazımızda ihracat nasıl yapılır sorusuna cevaplar sunacağız. İhracat işlemi için ortada satılacak bir ürün bulunması gerektiğini belirtmeliyiz. Bununla birlikte hem tecrübe açısından, hem de teknik açısından bilgi sahibi olmak şarttır.

İhracat Nasıl Yapılır?

İhracat yapmak için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.

İhracatçı Sıfatı Kazanmak

İhracatçı olabilmek için öncelikle bir şirket kurmanız gerekmektedir. Nihayetinde uluslar arası işlemler gerçekleştireceğiniz için şahıs, limited ya da anonim şirketi kurmanız gerekmektedir. Şirketin kurulması ile birlikte vergi numarasına sahip olunacak ve ihracatçı sıfatı kazanılacaktır. En önemli adım budur.

Bununla birlikte şirketin ürettiği ürünle ilgili ihracatçı birliğine üye olması da gerekmektedir. İhracatçı birliğine üye olmak birçok avantaj sağlayacaktır. Ayrıca ihracat evraklarının düzenlenmesinde çeşitli onaylar için ilinizin ticaret odasına kayıt yaptırmanız da önemlidir.

Potansiyel Müşteri Bulmak

İhracat yapabilmek için en önemli konulardan birisi müşteri bulmaktır. Çoğu firma bu konuda sorun yaşamakta ve müşteri bulmada aracı firmalardan destek almaktadır. Bu durumda ise direkt olarak firma tarafından ihracat gerçekleştirilmediği için dolaylı ihracat söz konusu olmaktadır. Nihayetinde ihracat işleminin bizzat gerçekleştirilmemesi devlet teşviklerinden yararlanılamamasına yol açmaktadır. Nasıl ihracat yapabilirim sorusuna potansiyel müşteri bulmanın şart olduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır.

Alibaba gibi dış ticaret forumlarına üye olmak müşteri bulmak için size ekstra destek sağlar. Bu tür sitelere üye olmak için genellikle belli bir ücret ödemeniz gerekir bu durumda ihracatçı birliklerinin sağladığı desteklerden yararlanmak için bunlara başvurmanız iyi olacaktır.

Teklif Sunulması

İhracat işlemlerinin en önemli aşamalarından birisi bulunan potansiyel müşteriye ürüne dair bilgi vermektir. Teklif sunma aşamasında proforma fatura hazırlanması hem alıcı, hem de satıcı taraf için ticaretin sorunsuz gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte müşteriye teklif sunarken teslim şekilleri hakkında bilgi sahibi olarak ve şartları göz önünde bulundurarak teklif sunmak gerekir.

Örneğin malın limanda mı yoksa fabrikada mı teslim edileceği belirtilmelidir. Ya da eve teslim şeklinde fiyat veriliyorsa bu maliyetlerin hesaplanarak ona göre teklif verilmesi gerekir.

İhracat Sözleşmesi Yapmak

Müşterinin şartları kabul etmesi ve anlaşma sağlanması halinde sözlü anlaşmanın yazılı hale getirilmesi gerekir. Bu aşamada da müşteri ile ihracat sözleşmesi yapmak şarttır. Sözleşmede ürüne dair bilgiler, teslim şekli, fiyat bilgisi ve ödeme detaylarının yer alması gerekir. Sözleşme yapılırken her detayı dikkatlice gözden geçirmekte yarar vardır.

Ödeme alma konusunda sıkıntı yaşamamak adına hukuken garanti altına alınmak iyidir. Ayrıca yazılı sözleşmeler sonradan müşteriyle yaşanacak fikir ayrılıklarını da engelleyecektir.

Lojistik ve Gümrük İşlemleri

Anlaşmada belirtilen tarihe göre lojistik işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve gümrük işlemlerinin de tamamlanması gerekir. Gümrük beyannamesi, menşei şahadetnamesi ve A.TR Dolaşım Belgesi ve EURO.1 Dolaşım Belgesi gibi teknik detaylara dair belgeler konusunda da bilgi sahibi olmak gerekir.

Ayrıca ihracat faturası, ürünlerin listesinin ve miktarının bulunduğu çeki listesi gibi evrakların düzenlenmesi gerekir. Bu evrakları düzenlemek basittir. Zamanla öğrenirsiniz. Lojistik için yurt dışı taşıma yapan gemi ya da uçak firması bulmak gerekir. Ayrıca malın gümrüğe kadar sevki için iç nakliye hizmeti veren firmalar da vardır. Bunları zamanla öğrenmeniz gerekir.

İhracatın Tamamlanması

Tüm işlemlerin gerçekleşmesi ve yükleme evraklarının gönderilmesi ile birlikte ihracat tamamlanmış olacaktır. Anlaşmada belirtilen ödeme şekline göre gerekli prosedürler de uygulanmalıdır.

İhracat işlemleri tam anlamı ile bir ekip işidir. Tek başınıza ihracat gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Pazarlama, Lojistik, Dış Ticaret, Finans ve Hukukla ilgili birimlerinizin olması gerekir. İlk etapta küçük başlıyorsanız bunları tek başına yapmaya başlayabilirsiniz. Zamanla işleriniz artınca gereken kurumsallaşmayı sağlarsınız.

İhracat nasıl yapılır sorusuna kısaca bilgiler sunduk. Teknik anlamda ihracattan bahsedecek olursak uzun uzadıya sayfalar dolusu bilgi vermek gerekir. İhracat yapmak için faturalar, ödeme şekilleri, teslim şekilleri ve ülkeler arası anlaşmalar gibi konularda geniş bilgilere sahip olmanız şarttır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir