Sağlıklı Gebelik İçin Gerekenler

Her anne adayı sağlıklı ve rahat bir gebelik süreci geçirmek ister. Bu süreçte anne adaylarının rutin yaşamın dışına çıkarak bazı konularda dikkatli davranması gerekmektedir. Bulantı, baş dönmesi, halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetlerin görülebileceği gebelik döneminde her kadın farklı sorunlar yaşayabilmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak ya da minimuma indirmek isteyenlere sağlıklı gebelik için gerekenler hakkında bilgiler sunacağız. Sorunsuz bir gebelik süreci istiyorsanız öncelikle kendinize düzenli rutinler oluşturmalısınız.

sağlıklı gebelik için gerekenler

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki sağlıklı bir gebelik için doktor kontrolü ihmal edilmemelidir. Doktorunuz tarafından yapılacak testler ile gebelik süresince ihtiyaç duyulursa vitamin ya da mineral takviyesi almanız gerekebilir. Bu nedenle öncelikli olarak sağlık kontrolünün yapılması ve gebelik muayenesine göre bir beslenme planı oluşturulmasında fayda vardır.

Sağlıklı Gebelik İçin Tavsiyeler

Gebelik dönemi anne adayı için rutinin dışına çıkılan ve belirli kurallara uyulması gereken bir süreçtir. Bu süreçte enfeksiyonlara karşı korunmak ve vücut ısısını düzenli bir seviyede tutmak önemlidir. Bunun dışında sağlıklı gebelik için tavsiyeler arasında şunlara yer verebiliriz;

  • Gebelik döneminde en az 3 ay boyunca folik asit alınmalıdır. BebeÄŸin saÄŸlıklı geliÅŸimi açısından folik asit kullanımı son derece önemlidir. Doktorunuzun bu konudaki önerisine uymayı ihmal etmemelisiniz.
  • Bu süreçte yapmanız gereken ilk ÅŸeylerden birisi alışılagelmiÅŸ alışkanlıklarınızı bir köşeye bırakmanızdır. Alkol ve sigara bunların başında gelen ve mutlaka uzak durulması gereken alışkanlıklardır. Ayrıca kafein, çay ve kola gibi içeceklerin tüketiminden de kaçınılmalıdır.
  • Ağır aktivitelerden kaçınılması, stresten uzak durulması ve düzenli uyku gebelik sürecinin en temel kurallarındandır. SaÄŸlıklı bir gebelik için normalden daha uzun uykuya ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Beslenme düzeni bu sürecin en temel noktalarındandır. Az az ve sık beslenmeye özen gösterilmelidir. ÇiÄŸ besinlerden uzak durarak protein ağırlıklı beslenmeye çalışılmalıdır. Süt, yumurta ve peynir gibi besinlere kahvaltıda mutlaka yer verilmelidir.
  • Gebelikle en dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de kronik rahatsızlıklardır. Åžeker hastalığı ya da tansiyon gibi rahatsızlıkların doktor ile görüşülmesi ve doktorun önerilerine uyulması önemlidir.
  • Bu süreçte bol sıvı tüketimi önemlidir. Ancak bol sıvı tüketimi nedeniyle sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu durumda ihtiyaç halinde mutlaka idrara çıkılmalıdır. İdrarda yanma ya da aÄŸrı gibi sorunlar yaÅŸanırsa en kısa sürede doktora baÅŸvurmakta fayda vardır.
  • GebeliÄŸin ilk 3 ayının riskli olduÄŸunu unutmamak gerekir. Bu süreçte görülen kanamalar düşük riskine neden olabilmektedir. Herhangi bir kanama ya da leke durumunda doktorunuzla iletiÅŸime geçmeniz gerekir.
  • SaÄŸlıklı bir gebelik için yapılması gerekenler arasında egzersiz ve spora da mutlaka yer verilmelidir. Spor ya da egzersiz için zaman ayıramasanız dahi günde en az 30 dakika açık hava yürüyüşünü ihmal etmemelisiniz. Özellikle son aylarda yürüyüş yaparak daha rahat bir doÄŸum gerçekleÅŸtirebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir