Psikoloji Okuyanlar Ä°ÅŸ Bulabilir mi?
|Psikoloji bölümü son yıllarda öğrenci adaylarının yoğun ilgi gösterdiği, özellikle de puanının yüksek olması nedeniyle iş fırsatlarının yoğun olduğu düşünülen bölümlerden biridir. Bu bölümde insan ve hayvan davranışlarının deneylerle ya da gözlem yoluyla incelenerek bu sebeplerin ortaya konulması gibi amaçlara yönelik eğitimler verilmektedir. Üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olan öğrenciler ‘’Psikolog’’ unvanına sahip olmaktadır. Psikoloji okuyanlar iş bulabilir mi sorusuna cevap arayışı ise bu aşamadan itibaren daha çok kafa karıştırmaktadır.
Günümüz şartlarında psikoloji mezunları için sınırsız iş alanları bulunmaktadır. Ancak bu bölümün son yıllarda yoğun ilgi görmesi, çok fazla mezun vermesi ve halen okumakta olan sayısız psikoloji bölümü öğrencisi olması nedeniyle iş sahalarında da ihtiyaç azalmaktadır. Haliyle çoğu psikoloji bölümü mezunu yıllarca emek verdiği bölümden mezun olduğunda işsizlikte karşı karşıya kalma riski taşımaktadır.
Bu bölüme artan yoğun ilginin giderek artması, psikoloji mezunlarına KPSS ile atanma kadrolarının az olması ve mezuniyet sonrasında yeterlilik kurslarına katılma gerekliliği de iş bulma şansını zorlaştırabiliyor.
Psikoloji Mezunları Ne İş Yapar?
Psikoloji bölümü mezunlarının ne iş yapacağına az çok aldığı dersler ve ilgi alanı yön veriyor. Psikoloji mezunları ne iş yapar sorusu bu bölümden mezun olmayı hedefleyenlerin en fazla cevap aradığı sorudur. İster KPSS ile memurluk hedefleyebilir, isterseniz de isterseniz de özel sektörde bir alan tercih edebilirsiniz. Eğer çocuklarla ilgili bir alanda çalışmak istiyorsanız okullarda rehberlik merkezleri ilgi alanınıza yöneliktir. Bununla birlikte aile hekimlikleri, üniversite hastaneleri, polis merkezleri, cezaevi ve rehberli araştırma merkezlerinde de psikoloji mezunlarına iş imkanı sunulmaktadır.
Psikoloji mezunları için iş imkanları şu şekilde ayrılmaktadır;
Eğitim Kurumları
Eğitim kurumlarında çalışan psikologlar hem öğrencilere, hem de ailelere danışmanlık desteği sunarlar. Öğrencilerin eğitim hayatı ile ilgili değerlendirmeler ve öğrencilerin okulla uyum süreci hakkında destek hizmeti rehberlik alanı adı altında psikolog hocanın ilgilendiği kısımdır. Bununla birlikte psikoloji mezunları özel okullarda, kreş ve yuva gibi özel kurumlarda da çalışma alanı bulabilirler.
Bununla birlikte devlet okullarında çoğunlukla psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olanlar çalıştırılmaktadır. Bu nedenle psikologların eğitim kurumlarında çalışma şansı sınırlı kalmaktadır.
Sağlık Kurumları
Psikoloji sağlık kurumlarında da son derece önemli bir alandır. Hastalıklara neden olan psikolojik etkenler, depresyon, krizler, fobiler ve duygusal bozuklukları takip etme, strateji geliştirme gibi işlemler için psikologlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Hastanelerde psikiyatri uzmanlığına sahip doktorlar bulunmaktadır. Ancak bununla birlikte büyük hastanelerde mutlaka psikolog da çalıştırılmaktadır. Yani sağlık kurumlarında da iş bulmak mümkündür. Fakat burada da psikoloji bölümünden mezun olanlarının sayısının göz önünde bulundurulması gerekir.
Özel Danışmanlık Hizmetleri
Psikoloji mezunlarına kısaca psikolog dendiğini yukarıda söyledik. Psikologlar danışanlarına belli bir ücret karşılığında kendi işlettikleri özel merkezlerde hizmet verebilirler. Bununla birlikte bu tür danışmanlık hizmetlerini veren daha büyük kurumlarda çalışma şansına da sahiptirler.
Psikolojik danışma merkezi açmak belli bir sermaye gerektirmektedir. Ayrıca bunu yaptığınız zaman bir nevi ticarethane işletmiş olursunuz. Ancak bu konuda başarılı olan ve çok güzel paralar kazanan insanlar bulunmaktadır. Burada kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz, ne kadar iyi hizmet verdiğiniz, girişimcilik ve insan ilişkileri konusundaki başarınız ön plana çıkmaktadır.
Psikoloji mezunlarının iş alanı olarak yer bulduğu kurumlar bu kadarla sınırlı değil elbette. Adli kurumlar, Askeri kurumlar, Endüstriyel kurumlar, sosyal psikologluk alanları da bu bölümden mezunların iş bulabileceği alanlardır. Psikoloji okuyanlar ne iş yapar sorusuna kısaca iş alanının oldukça fazla olduğunu, ancak iş bulma kısmının size bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle özel sektör mü, yoksa kamu mu sorusuna cevap arayarak kendinize yön verebilirsiniz.