Çocuğum Asla Ders Çalışmıyor Ne Yapmalıyım?
|Hem ebeveynler, hem de öğretmenler için ortak bir sorun olan çocuğun ders çalışmama problemi bazı zamanlarda can sıkıcı bir hal almaktadır. Öğrenciye her türlü imkan sağlanmasına rağmen ders çalışmaktan kaçınması geleceğe dair kaygıları artırmaktadır. Bazı zamanlarda yönetilemeyen çocuklar ebeveynlerin aşırı kaygılanmasına da neden olabilmektedir. ‘’Çocuğum asla ders çalışmıyor ne yapmalıyım’’ sorusu ebeveynlerin en fazla cevap aradığı sorulardan biridir.
Ders çalışmak istememe problemi zaman zaman çoğu çocukta ortaya çıkabilen ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Öğrencilik yaşamının en temel kurallarından birisi olan ders çalışma gelecek için yapılan önemli bir yatırımdır.
Bir öğrencinin kendi rızası ile ders çalışması nadir olarak görülen ve pek alışık olmayan bir durumdur. İşin aslı heyecanlı olmayan bir durum için öğrencinin heves duyması da beklenemez. Bu durumda öğrencilerin de ders çalışmak için can atması neredeyse imkansızdır.
Ders Çalışmak İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır?
Çocuğunuzun ders çalışması için siz de destek sağlamak istiyorsanız ona gerek ortam olarak, gerekse psikolojik olarak gerekli yardımı yapmalısınız. Ebeveyn olarak sizden göreceği destek ve güven ders çalışmaya olan bakış açısında etkili olacaktır. Öncelikle yapmanız gereken şey çocuğunuzu erken yaştan itibaren düzenli ders çalışmaya alıştırmaktır. Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranılmalıdır diyorsanız dikkat etmeniz gerekenler ise şunlardır;
- Çocuğunuzun saatlerce ders çalışmasının doğru olduğunu düşünmeyin. Her gün düzenli olarak az da olsa çalışması yeterli olacaktır. Burada önemli olan nokta çocuktaki ders çalışma alışkanlığının sürekliliğidir.
- Ders çalışma süresi çocuğun bu eyleme olan bakış açısında etkilidir. 15-20 dakika ders 5 dakika mola şeklinde bir program hazırlayarak çocuğun ders çalışmaktan sıkılmasını önleyebilirsiniz.
- Motivasyon artırmak için çocuğunuzun ders çalışmasını ödüllendirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta çocuğun ödüllendirme sistemini alışkanlık haline getirmemesi ve ödülün de abartılı olmamasıdır.
- Ebeveynlerin çocuklara ders çalışma bilinci kazandırırken yaptığı en büyük hatalardan birisi de çocuğun ödevini yapmaktır. Ödev ya da çeşitli sorumluluklar çocuğunuz için verilmiştir. Çocuğa verilen ödevi yaparak ona destek olduğunuzu düşünmeniz hatalı olacaktır.
- Çocuğunuzu ders çalışma ya da ödev yapma konusunda sıkmamalısınız. Ders çalışma saati geldiğinde hatırlatma yapabilirsiniz, ancak sürekli olarak onu sıkıştırmanız ders çalışmaktan soğumasına neden olabilir.
- Ders çalışmayan çocuğu eleştirmek ya da ders yapmadığı için sürekli olarak cezalandırmak motivasyonunu düşürecektir. Çocuğunuzdan beklentilerinizi doğru şekilde aktarmanız önemlidir.
- Çocuğunuzun sağlık durumunu da mutlaka kontrol altında tutmalısınız. Gelişimsel bozukluklar, öğrenme zorlukları, dikkat eksikliği, hiperaktivite ya da dislexi gibi sağlık problemlerinin olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz. Çocuğunuzun bu tarz sorunları olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede psikolojik destek almanızı öneririz.
Çocuğum ders çalışmıyor ne yapmalıyım diyenler için sunduğumuz tavsiyeler göz ardı edilmelidir. Çocuğunuzun ilkokuldan üniversite çağına kadar sürecek olan eğitim hayatında en temel adımların sizinle atılacağını unutmayın.