Nasıl Bilim Adamı Olunabilir?
|Evreni, evrendeki olayları ya da belirli bir konuyu hedef alarak deneysel teknikler ile yasalar ortaya koyma ve tutarlı bilgiler elde etme yoluna bilim denilmektedir. Bilimin farklı tanımları olmakla birlikte genel olarak kullanılan tanımı ise Einstein tarafından yapılan tanımdır. Einstein bilimi her türlü düzenden yoksun duyu verileriyle düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlamaktadır. Peki nasıl bilim adamı olunabilir? Birçok kişi ve bilime karşı ilgili bireylerin en fazla merak ettiği sorulardan birisi budur.
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki bilim adamı olmak için matematik, mantık, doğa bilimleri, psikoloji, tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, kimya, biyoloji, tıp, mimarlık, insan bilimleri ve uygulamalı bilimler gibi alanlara ilgili, yetenekli ve bu alanlarda araştırmaya meyilli bir yapıya sahip olunmalıdır. Bilim adamı olmak için sabırlı, zeki, çalışkan ve biraz da şanslı biri olmalısınız. Bilim adamı olmak istediğiniz alanda teknik bilgiye sahip olmanız da işin can alıcı kısımlarından biridir.
Nasıl Bilim Adamı Olunur?
Bilim adamı olmak için teknik bilgiler konusunda deneyim kazanmak önemlidir. Teknolojik gelişmeleri takip etmek, çeşitli makaleler okuyarak en yeni bilgilerden haberdar olmak bilim adamının taşıması gereken özelliklerdendir. Bunun dışında nasıl bilim adamı olunur sorusuna ise şu cevapları vermek mümkündür;
- Bilim adamının taşıması gereken en temel özellik sabırlı olmasıdır. Araştırmaları ve çalışmalarını hiçbir koşulda pes etmeden sonuca ulaştırmalıdır. Yaptığı deneyler sonuç vermediğinde ya da aylarca uğraştığı bir şey olumsuz sonuçlandığında pes etmeden çalışmayı göze alabilmelidir.
- Bilim adamı yaptığı çalışmaları sürekli olarak takip edebilmelidir. Bilime katkım ne olabilir, bilim için daha fazla ne yapabilirim gibi sorularla insanlığa daha faydalı çalışmalar ortaya koyabilmelidir.
- Yapılan çalışmaların sürekli olarak not alınması, yapılan deney ya da çalışma olumsuz sonuçlandığında bu notlardan faydalanılması da bilim adamının özelliklerindendir.
- Bilim adamını ön plana çıkaran temel özelliklerden bir diğeri de gözlemci yapıdır. Olaylara ve durumlara karşı diğer insanlardan farklı bir bakış açısına sahip olmak bilim adamının özelliğidir.
- Birçok kişi okul hayatında başarısız olduğu için bilim adamı olamayacağı yanılgısına düşmektedir. Oysa ki tarihe bakıldığında çoğu bilim adamının geçmişinde başarısızlıklar yatmaktadır. Ne olmak istediğinize karar verip inanırsanız başarabilirsiniz.
- Bilim adamı nasıl olunabilir sorusuna son olarak bilim adamının taşıması gerektiği bir özellikten bahsedelim. Bilim adamı kesinlikle mütevazi bir kişiliğe sahip olmalıdır. Her ne kadar zeka olarak üstün bir özelliği olsa da kendini diğer insanlardan üstün tutmamalı ve insanlara asla yaptıkları ile övünmemelidir.