Sentetik Yakut Nedir?

Yakut yeryüzünde bulunan kayaçlar arasında sertlik derecesi elmastan sonra gelen en sert kayaçtır. Yer altında çok yüksek dereceli sıcaklık ve basınç altında oluşmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde böyle bir kaynak olmadığı için dış ülkelerden temin edilmektedir. Kullanım alanı genellikle kuyumculuk sektörüdür. Sertlik derecesi elmastan düşük olmasından dolayı, elmastan değersiz fakat diğer kayaçlara oranla oldukça değerlidir. Bu nedenle yakut bu sektörde son derece önemli bir kayaçtır. İçeriğindeki krom elementi nedeniyle kırmızı bir rengi vardır.

Sentetik yakut, laboratuvar ortamında doğal olarak oluşmamış yakut demektir. Yakutun ekonomik değeri en az altın kadar fazladır. Bu nedenle insanlar özellikle kolye ve takılarında yakut kullanmayı tercih ederler. Yakuta olan bu ilgi nedeniyle bilim insanları yakutu doğal olmayan yollardan üretmeye başlamışlar. Fakat ülkemizde sentetik yakutun üretimi yapılamamaktadır, bunun nedeni ise teknoloji olarak yetersiz olmamızdır.

Sentetik Yakut Nedir?

Sentetik Yakut Nasıl Üretilir?

Sentetik yakut üretimi ilk kez 1891 yılında Victor Louis üretmiştir. Dünya genelinde sentetik yakut üretimde en önemli iki devlet Amerika ve Çin’dir. Amerika kaliteli üretim yaparken Çin kalitesiz üretim yapmaktadırlar. Doğal olarak üretilen yakutun içerisinde hava kabarcıkları gözlenmezken, sentetik olarak üretilen yakutlarda bu kabarcıklar görülebilir. Doğal halleri gösterişsizdir. Sentetik ve doğal yakutları ayırt edebilmek oldukça zordur. Genellikle değerli taş uzmanı tarafından ayrıt edilebilir. Sentetik yakutlarda mikroskobik damlacıklar ve oyuklar bulunur. Işık geçirgenliği yüksektir. Doğal yakutlarda damlacıklar ve oyuklar bulunmaz. Işık geçirgenlikleri çok düşüktür.

Sentetik yakutlar lazer yapımında kullanılırlar. Sentetik yakut, ultraviyole ve kızılötesi ışınlarını yansıtmadan geçirebilir. Bu nedenle optik alanında da kullanılırlar.

Sentetik yakut üretimi oldukça zordur. Öncelikle 2050 derecenin üzerinde bir sıcaklığa gerek vardır, bu sıcaklığı da indüksiyonlu fırınlar sağlar. Bu fırınlar da Amerika da çok pahalı fiyatlara satılmaktadır.

Dünyada yakut üretimi yapan ülkeler arasında Tayland, Brezilya, Sri Lanka, Avusturya, Venezüella yer almaktadır. Yakut rezervi en çok Tayland’ın özerk bölgesi olan Myanmar/Burma’da bulunur. Burma’dan çıkan yakutlar milyon dolar değerindedir. Ayrıca yakut değerli olduğu kadar şifalı olduğuna da inanılan bir kayaçtır.

 

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir