Mimari Maket Nedir? Kullanım Yeri Nelerdir?

Mimari maket nedir sorusunu en kalıp haline bürünmüş şekilde ifade edecek olursak; mimari maket ölçekli veya ölçeksiz kağıt üzerinde anlatılamayan, perspektifin 3 boyutlu hale getirilmesidir.

Mimarlar tarafından hazırlanan maketler çizim aşamasındaki inşaatları 3d boyutlu olarak üçüncü kişilere göstermek amacıyla yapılmıştır. Mimari maketlerin yapılmasında ki en büyük amaç; projelerin daha iyi çözüm üreterek zamandan kazanılır. Genellikle mimari projede kullanılacak malzemelerden yapılır. Mimari maketin yapımı 1 ile 3 aya kadar sürdüğü için işçilik gerektiren bir yapıdır. Şirketler için büyük avantaj ve güvenilirlik sağlar. Yapılan çalışmalar profesyonel ve ince işçilik gerektirmektedir. Marka için büyük bir öneme sahiptir. Mimari maketler nasıl yapılır sorusunda ilk cevabı elle yapılan maketler alıyordu. Günümüzde ise teknolojinin ilerlemesi ile el işçiliği yerini makinelere bıraktı. Mimari maket yapım teknikleri; 3d boyutlu yazıcılar, CNC makineler ve lazerle kesim yapabilen makineler.

Mimari Maket Nedir

Mimari Maket Kullanım Yerleri

Mimari maketler sadece bina yapımında kullanılan maketler değildir birçok maket çeşitleri vardır bunlardan bazılarına örnek vermek gerekir ise; Topağrafik maketler; arazi şartlarını ve bitki örtüsünü göstermek amacıyla yapılan maket türüdür. Arazi maketleri; arazinin konumunu dağlık, engebeli gibi unsurları öğrenmek amacıyla yapılan mimari maket türüdür. Bahçe maketleri; yürüyüş, piknik, park gibi alanları göstermek için kullanılır gerçeğe en yakın şekilde yapılması gereklidir. Şehir maketleri; arazinin o hangi durumu gösterilir genellikle büyük ölçekli olarak yapılır. Kitle maketleri; detaylandırma az, soyutlandırmanın fazla olduğu maketlerdir. Binanın yapısı ile ilgili maket; fiziki ve obje detaylarını yapımı için kullanılır. Dizayn maketleri; mobilya ve malzemelerin renklerle şekillendirmesi ile yapılan maketlerdir.

Mimari Maketler Neden Önemlidir?

Firmaların markalarını, yaptığı işleri daha iyi tanıtması ve rakiplerinden sıyrılabilmesi için maket kullanımına önem vermelidir. Binaları daha proje aşamasındayken satmada yardımcı olacak mimari maketler firmaların gün geçtikçe gözdesi haline gelmiştir ve kullanım alanı daha da artmış durumdadır. Alıcılar maket sayesinde binanın arazisini, bitki örtüsünü, toprağın yapısını, binada kullanılan malzemeyi hatta binanın içindeki mobilyaları dahi görebilmektedir.

Mimari Maket Nasıl Yapılır?

Mimari maketler nasıl yapılır; Maketlerin yapım aşamasında kullanılan malzemelerin istenilen süre boyunca dayanıklı olması gerekmektedir. Plan ve projeler kurallara uygun olarak çizilmelidir. Mimari maketin yapılma amacı bilinmelidir. Maketin yapımında hangi malzemelerin konulacağı bilinmelidir. Maket yapımına geçmeden önce çizimler yapılmalı ve ona göre maket aşamasına geçilmelidir. Çizimler bittikten sonra parça kesimleri yapılır. Parçaların birleşimi ile maketin gövdesi oluşur. Gövde renklendirme işlemine başvurulur. Çatı yapılıp, montajlanır ve üzerine oturtturulur. Son aşama çevre görselleme, iç dizayn görselle,  bitki örtüsü, aşamalar ile üçüncü kişilere ulaşılması sağlanır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir