Psikolojik SavaÅŸ Nedir?

Psikolojik savaş geniş bir terimdir, ancak genel olarak belgelenen tüm durumlarda, bir rakibin moralini veya zihinsel esenliğini azaltmaya yönelik eylemlere verilen addır. Psikolojik savaşta amaç, bir kişiyi ya da toplumu sindirmek ya da ikna etmek için manipülatif taktikler kullanmaktır.

Bu süreç genellikle propaganda ile uygulanır. Propaganda , yanlış ya da abartılı olan, kitleleri etkilemek için kasıtlı olarak yayılmış olan fikirler ya da ifadelerdir. Psikolojik savaş, bir başkasını manipüle etmek ve fiziksel gücünü kullanmadan iradesini azaltmak için propagandayı kullanır.

Daha net bir resim elde etmek için, tarih boyunca kullanılan bazı tekniklere bakabiliriz.

Psikolojik SavaÅŸ Teknikleri

Bugün psikolojik savaş için kullanılan çok farklı teknikler mevcuttur. Bu tekniklerden bazıları üzerinde kısaca duralım.

Haberler

İster hükumetin ister bağımsız olarak sahip olunan olsun haberler, seçtiği bilgileri yayma yeteneğine sahiptir. Bir haber kaynağına sızılarak bir toplum, uçucu bilgilerle lekelenebilir.

Tehditler

Tehdit, özgürlük kısıtlamaları ve insanlara korku aşılamak için kontrol edilebilir bir tekniktir. Bunlar gerçek niyetli ya da boş tehditler olabilir. Durum ne olursa olsun, bir grup insanı tehdit etmek, zaman içinde alıcılara psikolojik olarak zarar verebilir ve onları sürekli bir korku, endişe ve terör durumuna sokabilir.

Broşürler

Broşürler, savaş alanlarına veya siyasi huzursuzluklara karşı havadan atılan manipülatif mesajlar / resimler içeren kağıt parçalarıdır. Amaç, alıcıların gerçekleşmekte olan siyasi olayı desteklemesi veya karşı çıkması için ikna etmektir.

Nesneler

Tişörtler, posterler, şapkalar, iğne gibi nesnelerin kullanılması, mesaj iletmek için etkili bir yoldur. Nesneler; siyaset, radikal inançlar, dini felsefeler vb. ile ilgili daha büyük mesajlar için sembol haline gelebilir.

Sahte Bayrak

Sahte bayrak, bir grup yanlış bilgiyi serbest bıraktığında veya insanlara korku aşılamak için sahte bir terör saldırısı gerçekleştirdiğinde kullanılır. Yani fikirleri değiştirmek için alışılmışın dışında başka bir grup ya da örgüt kullanılır.

Medya

Filmler, müzik ve kitaplar psikolojik savaş için bir araç olarak hareket edebilir. Medyadaki mesajlar, tarihi yeni bir perspektifi yeniden yazabilir ve / veya popletin zihnine yeni fikirler ekleyebilir. Bu da toplumun galeyana gelmesine ve çığrından çıkmasına sebep olabilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir