Örümcek Ağı Neden Örülür?

Örümcekler; evimizin küçük misafirleri, bazılarımızın korkulu rüyası olan bu canlılar bilim dünyasını şaşırtan bir özelliğe sahiptir. Örümcek ağı, teknolojik gelişmelere rağmen hala yapay olarak üretilememektedir. Örümceklere verilen bu eşsiz kabiliyetin birçok bilimsel dayanağı da mevcuttur.

Örümcek Ağı Neden Örülür?

Örümcek Ağının Özellikleri

Örümcek ağının en önemli özelliği sağlam ve esnek olmasıdır. Öyle ki en sağlam metallerden biri olan çelik ile göreceli karşılaştırılmasında örümcek ağının 2 kat daha sağlam olduğu görülmektedir. Ayrıca yapay olarak üretilen en esnek materyalden de daha esnektir, ne kadar uzatılırsa uzatılsın yine eski haline dönebilir. Bununla birlikte örümcek ağı çok hafif olmasına rağmen 1 milimetre karesi tam tamına 178 kilogram yük taşıyabilir. Bu özelliğini ise -40 santigrat derecede bile koruyabilmektedir. Ağın yapışkan olması da bir diğer özelliğidir. Bu bilgi de akıllara ‘’Bu yapışkanlık örümceği neden etkilemiyor?’’ sorusunu getirebilir. Örümceğin ayaklarında bulunan bir tür yağ bu yapışkanlığı engellemektedir. Bu sayede örümcek, kendi ağı üzerinde istediği gibi hareket edebilir.

Örümcekler Neden Ağ Örer?

Örümceklerin ağ örmesinin en temel sebebi, avlanma ve yumurtalarını koruma içgüdüsünden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında bir yere gitmek ve yuva yapmak için de ağ ördükleri görülmüştür. Ağlarının içerisine koydukları beşik şeklindeki ağlara yumurtalarını yerleştirerek onların gelişmesini sağlamaktadır. Örümcek ağının yapışkan özelliği sayesinde av kaçamaz ve örümceğin akşam yemeği olmaya aday olur.  Av, ağa yakalandığında örümceğe ulaşan titreşimle fark edilir. Hatta bazı örümcekler ağa tuzak kurarak avın yakalanması için çabalar.

Örümcek Ağının Yapısı

Örümcekler karınlarının altında bulunan 3 organ sayesinde protein içeren jele benzeyen bir sıvı üretirler. Bu sıvıyı yine karınlarında bulunan birçok kanal sayesinde dışarı çıkarıp ayakları ile yuvarlayarak ip haline getirirler. Örümceğin ürettiği bir diğer materyal olan asidik sıvı, lifleri birbirlerine yapıştırarak örümcek ağı oluşmasını sağlar. Ağı kuracağı yeri seçen örümcek bu işlemleri en dış katmandan başlayarak içe doğru götürür. Örümceklerin yapısını inceledikçe ağ yapısı hakkında daha çok bilgiye sahip olan bilim adamları yakın gelecekte yapay örümcek ağı üretileceğine inanıyor.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir