Gece Yemek Yeme Alışkanlığından Nasıl Kurtulurum?
|Gece yemek yeme alışkanlığı birçok kişide olan ve sağlığı tehdit eden bir durum. Önce bu alışkanlıktan kurtulmalı, ardından da gece yemek yemeyi hayatımızdan çıkarmalıyız. Bu yazıda gece yemek yeme alışkanlığından nasıl kurtulurum diyenlere etkili çözümler sunacağız. Anlattıklarımızı uygularsanız kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Gece yemek yemeyi bırakmadan önce bunun gerçekten sağlığınızı tehdit ettiğinin bilincine varmalı ve bu konuda kararlı olmalısınız. Kararlı olmazsanız bunu başarmak zordur. Kararlı olursanız size söyleyeceğimiz birkaç adımda sonuç alabilirsiniz.
Gece Yeme Alışkanlığının Sebepleri ve Çözümleri
Bu sorunu aşmak için önce sorunun kaynağını bilmek gerekiyor. Gece yeme isteği duymak bozulan bir metabolizmanın habercisidir. İstisnaları bir tarafa bırakırsak çok büyük olasılıkla insülin metabolizmanız doğru çalışmıyordur. Dolayısıyla bunu düzeltmeye yönelik çözümler üretmek gerekiyor.
1. Bir Süre Şekere Veda Edin
Åžeker çok tüketen insanlarda metabolizma bozulur. Bu bozukluÄŸu siz fark etmeyebilirsiniz. Bunun için açlık insülininize baktırmanız gerekir. Açlık insülininiz 8’den yüksekse iyi deÄŸil demektir. Ancak insüline baktırmak her zaman mümkün olmayabiliyor. Temel kuralı esas alalım. Sık acıkıyorsanız muhtemelen insülin düzeninizde bir bozulma meydana gelmiÅŸtir.
Bize kalırsa şekeri komple hayattan çıkarmak gerekiyor. Ama bunu yapamıyorsanız dahi metabolizmanızın kendine gelmesi için bir süre şeker tüketmeyin. 21 günlük sıfır şeker tarzı beslenme rutinleri bulunuyor. Bunları da uygulayabilirsiniz.
Kabaca şu gıdaları en az 1 ay boyunca tüketmemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz:
- Toz şeker, glikoz şurubu ya da tatlandırıcı içeren herhangi bir şey
- Un içeren herhangi bir şey
- Paketli abur cubur
- Şekerli içecekler
- Meyveler
Peki bunları yemezsem bunların yerine ne yiyeceğim? Ekmek de mi yemeyeceğim? Evet, 1 ay boyunca ekmek de yasak. Şunları yiyeceksiniz:
- Nohut, fasulye, mercimek gibi baklagiller
- Et çeşitleri ve doğal köy tavuğu
- Balık çeşitleri
- Her türlü salata
- Sebze yemekleri
- Yoğurt, peynir türü şeyler
- Yumurta
- Zeytin
- Kuruyemiş (fazla olmamak şartıyla)
2. Sık Yemek Yemeyi Bırakın
Sık yemek çağımızın bir hastalığı. İnsanlar eskiden günde 1 ya da 2 kez ancak yemek yiyordu. Yemek yeme süreleri dışında ise bir şey tüketmezdi. Şimdi gıdaya erişimin ve tüketimin yaygın olduğu modern zamanlarda sürekli bir şeyler yeme hastalığı ortaya çıktı.
Sabah yemeği, öğle yemeği, akşam yemeği, atıştırmalık, abur cubur, misafirle yeme, ikram derken gün boyu bir şeyler yiyoruz. Bu sağlığınızı tehdit eden bir durum. Bir beslenme döngüsü yaklaşık 8 saatte tamamlanıyor. Bir döngü tamamlamadan vücuda yeniden yemek vermek gerçekten vücudun dengesini bozuyor.
Sık ve az yeme diyetlerini duymuşsunuzdur. Bu diyetler tamamen saçmalıktır. Asla sık yemek iyi bir şey değildir. Tersini gösteren binlerce çalışma bulunmaktadır.
Burada sık yemek derken şunu kast ediyoruz. Arada yediğiniz 1 elma da bir öğündür. Yani sık yemiyorum 2 öğün yiyorum aralarda da atıştırıyorum diyorsanız siz sık yiyorsunuz.
Özellikle metabolizmanızı toparlayacağımız ilk 1 ayda günde 2 öğün yiyeceğiz. Aralarda da bir şey yemeyecek, bol su içeceğiz.
3. AkÅŸam 7’den Sonra YemeÄŸi Bırakıyoruz
YiyeceÄŸimiz 2 öğünün ikincisi akÅŸam 7’den önce olmalıdır. AkÅŸam ve özellikle gece bir ÅŸey yemeyeceÄŸiz. 1 ay buna irade gösterip dikkat edeceÄŸiz. 1 ay sonrasında artık gece açlık bastırmayacaktır.
AkÅŸam 7’den sonra misafirleriniz gelirse veya siz misafirliÄŸe giderseniz ÅŸekersiz çay ve kahve için ama bir ÅŸeyler yemeyin. Metabolizmanın toparladıktan sonra çayın yanında kuruyemiÅŸ gibi ÅŸeyler yemeye baÅŸlayabileceksiniz.
İnsanlar her zaman tatlı, abur cubur gibi şeylere ilgi duyar. Gece yeme alışkanlığından kurtulduktan sonra da dikkati elden bırakmamalıyız. İnanın gece yemek yeme insanın kendine vereceği çok büyük zararlardandır.
Yukarıdaki 3 adımı uygularsanız gece yemek yeme alışkanlığından kurtulursunuz. Buna düzenli ve güzel bir uykuyu ekleyin. Ayrıca sonrasında da temiz beslenmeye özen göstermeniz sizin yararınıza olacaktır.