Fotoğraf Makinesi Çalışma Prensibi Nasıldır?

Fotoğraf makinesi gerçekten çok ilginç bir icattır. Sadece bir tuşa basarak nasıl oluyor da bir anı kaydediyor gerçekten hayretler uyandırıcı. Ancak fotoğraf makinesinin çalışma prensibi tamamen fizikle alakalı bir konu. Basitçe özetlemek gerekirse makinenin diyafram denen bölümüne önce ışık giriyor. Diyaframın içine aldığı ışık film üzerine düşüyor ve görüntü oluşuyor. Günümüzde birçok çeşidi olsa da hepsinin çalışma prensibi aşağı yukarı böyle.

Temel olarak her fotoğraf makinesi 4 ana parçadan oluşur. Bunlar objektif, diyafram, obturatör ve vizördür. Objektif fotoğraf makinesinde ışığı toplayan kısımdır. Diyafram objektiften geçen ışık miktarını belirlemek için kullanılır. Göz bebeğine benzeyen parça açılıp kapanarak makinenin içine giren ışığı arttırır veya azaltır. F simgesiyle ifade edilen diyafram sayısı küçüldükçe içine aldığı ışık miktarı artar. Obturatör ise objektiften geçip filme düşecek olan ışığın ne kadar süre ile filmde muamele göreceğini ayarlar. Vizör ise çekmek istediğimiz görüntüyü gördüğümüz kısımdır.

Fotoğraf Makinesi Çalışma Prensibi Nasıldır?

Tabii günümüzde artık filmlerin kullanımı bu kadar yaygın değil. Eskiden filmlerde oluşan görüntüyü görebilmek için çeşitli kimyasal işlemlere tabii tutmak gerekirdi. Şimdilerde dijital fotoğraf makineleri ve cep telefonları daha yaygın. Onlarda elektronik algılayıcı sistemler var ve oluşan görüntü anında dijital ortama aktarılıyor ve görebiliyoruz.

Fotoğraf Makinesinde Görüntü Oluşumu

Fotoğraf makinesinin çalışma prensibi tamam. Peki görüntü nasıl oluşuyor? Fotoğraf makinesinde görüntü oluşurken güneşten gelen ışık önce fotoğrafını çekmek istediğimiz nesneye çarpıyor ve fotoğraf makinemize yansıyor. Ardından objektifte toplanan ışık diyaframda miktarı ayarlanıp fotoğraf makinesinin gövdesine gönderiliyor.

Burada ışık demetleri pentaprizma denilen özel bir parçaya çarparlar. Bu parçanın görevi lensten geçerken ters dönmüş görüntüyü düzleştirmektir. Fotoğraf makinesinin tuşuna basılmasıyla birlikte örtücü yani obtüratör açıp kapanarak ışığın süresini ayarlar ve görüntü sensör ya da film üzerinde oluşur. Biz de belki de sevdiklerimizle geçirdiğimiz bir anıyı ya da gördüğümüz ilginç bir bitkiyi sonsuza dek kaydetmiş oluruz.

Fotoğraf makinesinin çalışma prensibi aşağı yukarı böyle. İlk icat edildiğinde oldukça büyük olan fotoğraf makineleri şimdi cep telefonlarının ufacık bir bölümüne sığacak boyuttalar. Fotoğraf makinesi, çalışmasıyla ve gelişimiyle gerçekten insanlık tarihinde hayretler uyandırıcı bir icat.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir