Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Diş fırçalama, hepimizin bir şekilde yaptığı ama doğrusunu belki de bilemediğimiz dişlerimizin sağlığı için çok önemli bir işlemdir. Her gün bir sabah bir gece yatmadan önce olmak üzere iki defa fırçalamamız gereken dişlerimizi, bu işlemden maksimum verimi alabilmek için yapmamız gerekenler aslında çok basittir.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, günde iki defa diş fırçalamak ağız ve diş sağlığımız açından çok önemlidir. Dişlerimizin üzerinde biriken “plak” diş sağlımızı olumsuz yönde etkiler, çürüklere ve hatta diş kayıplarına sebep olur. Bu plağı kaldırmanın en etkili ve basit yolu, mekanik temizlik olan diş fırçalama işlemidir. Özellikle gece yatmadan önce yapılan diş fırçalama işlemi, gece tükürük salgımız azalacağından ve tükürüğün koruyucu etkisi azalacağından dolayı çok daha kritiktir.

Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?
Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Doğru diş fırçalama için, fırça ağıza üst çene için aşağı alt çene için yukarı doğru 45 derece açıyla bakacak şekilde ve fırça yüzeyinin yarısı diş eti yarısı dişler üzerinde olacak şekilde yerleştirilir. Ardından diş etinden diş yüzeyine doğru süpürmeye benzer bir hareket yapılır. Bu süpürme hareketi en fazla 2-3 dişi gruplayacak şekilde bütün dişlerin bütün yüzeylerine uygulanmalıdır. Ayrıca arka dişler için dişlerin ön yüzünde ve damağımıza bakan iç yüzünde bu işlemler uygulandıktan sonra, dişlerin çiğneyici yüzeylerinde ileri-geri titreşim hareketi de yapılmalıdır ki bu yüzeyler de temizlensin. Ön dişlerimizin damağa ve dile bakan ön yüzeylerinde bu hareketi yapmak güç olabileceği için, bu bölgelerde fırça daha dik tutularak hareket kolaylaştırılabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise diş macunun ıslatılmaması gerektiğidir. Diş fırçalama işleminin yaklaşık 3 dakika sürmesi gerekir. Eğer macun ıslatılırsa çok çabuk köpürecektir ve bu süre kısalacaktır. Bu yüzden macunun tükürüğümüzle kendi kendine ıslanması ve yavaşça köpürmesi, uygun fırçalama süresi ve etkinliği açısından önemlidir.

Elbette bu işlemler dişlerimizin düz yüzeylerini temizlememizi sağlayacaktır. Dişlerimizin tam temizliğinin yapılabilmesi için ara yüz bölgelerinin de plaktan temizlenmesi gerekir. Bunun için de diş fırçalama ek olarak ara yüz temizliği yapılmalıdır. Ara yüz temizliği diş ipi ya da özel ara yüz fırçaları kullanılarak yapılabilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir