Kramp Girmesi Nedir? Neden Kramp Girer?
|Çoğunlukla sporcuların başına gelse de günlük hayatımızda hepimizin başına gelebilecek bir durumdur kramp girmesi. Ters bir hareket yaptığımızda ya da kaslarımızın dinlenmesine izin vermeden uzun süre kastığımızda ani bir acı ve ağrı duyabiliriz.
Bu acı o kadar keskindir ki bir süre hareket edemeyebiliriz. Karşılaştığımız bu duruma kramp denir.
Kramp Nasıl Ortaya Çıkar?
Krampa kas spazmı da denebilir. Yani istem dışı oluşan kasılmalardır. Normalde kaslarımız kasıldıktan sonra gevşerler. Ancak gevşemeden önce tekrar kasılırlarsa ya da beyinde kasların gevşemesini sağlayan merkezlerde bir problem varsa tetani denilen bir durum oluşur. Bu da kaslarda ani ağrı ve spazmlar ile birlikte görülen kramp girmesine sebep olur. Kramp vücudumuzdaki bütün kas gruplarında görülebilir. En çok görülen durumlar şunlardır:
- AyaÄŸa kramp girmesi
- Omuza kramp girmesi
- Kalfa kramp girmesi
- Kola kramp girmesi
- Ayak parmaklarına kramp girmesi
Ancak daha sık kullandığımız için genelde kol ya da bacaklarda ortaya çıkar. Özellikle profesyonel sporcularda ya da aktif olarak spor yapanlarda görülür. Kramp anındaki kas kasılması o kadar şiddetlidir ki dışarıdan gözle görülebilir ve dokunarak hissedilebilir. Birkaç saniye ile 15 dakika arası sürer. Kramp, dinlenme halinde ya da hareket ederken girebilir. Bazı durumlarda daha çok kol ve bacaklarda gece uyku sırasında kramp girebilir ve bu duruma gece krampı denir.
Kramp Girmesi Sebepleri
Kramp girmesi sebepleri altında genelde beslenme sorunları yatar. Kas kasılmasında ve sinir iletiminde görevli olan kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum gibi minerallerin eksikliği krampa neden olabilir. Ağır egzersizler sırasında aşırı terleme sonucu su ve elektrolit kaybı da kasların kasılma-gevşeme düzeninde bozukluğa yol açacaktır.
Kramp girmesi sebepleri arasında vitamin eksikliği gösterilmektedir. Bununla birlikte elektrolit ve mineral eksikliği de yaygın sebepler arasındadır.
Kramp Girdiği Zaman Ne Yapılabilir?
Kramp girmesi hissedildiği zaman ilgili kas grubunda germe hareketleri yapılması gerekir. Örneğin kramp baldır bölgesine girdiyse uzanır pozisyondayken ayak bileğinden tutulup bacağın gövdeye doğru çekilmesi kası gerecek ve krampı rahatlatacaktır. Özellikle ayağa kramp girmesi çok yaygındır ve acıdan tek düşündüğümüz şey bu nasıl geçer sorusu olur.
Kramp oluşmadan önce alınabilecek önlemler ise spora başlamadan önce bol sıvı ve elektrolit tüketmek ve ısınma hareketleri yapmaktır. Uyku krampını önlemek için ise bacakları sıcak tutmak ve bacakların altına yastık ya da başka bir şey konulup bacakları yüksekte tutmak yardımcı olabilir. Ancak sık sık olan ve yaygın olan kramp durumlarında altta yatan bir rahatsızlık olup olmadığını öğrenmek için mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir.