Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?
|Anne sütü alan bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü aldıktan sonra zamanla ek gıdaya geçerler. Ek gıdaya başlama kademeli olmaktadır. Bu yazıda anne sütü alan bebeğe ne kadar mama verilmeli sorusuna yanıt vereceğiz. Mamadan kasıt hazır mamaysa eğer anne sütünüz yeterliyse vermenizi önermiyoruz. Onun yerine doğal gıdaları ek gıda olarak verebilirsiniz.
Anne sütü yeterli gelmiyorsa veya herhangi bir nedenden dolayı bebek emzirilemiyorsa elbette formül mama vererek bebeğin beslenmesini sağlamalısınız. Ancak soruda anne sütü alan bebek söz konusuysa durum değişir. Anne sütü alan bebek mümkünse ek gıda dönemine kadar sadece anne sütü kullanmalıdır. Eksik kalıyorsa formül mama ile bu eksik tamamlanabilir.
Anne Sütü Yeterli Gelen Bebeklerde Ek Gıda Süreci
Anne sütü yeterli gelen bir bebek ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenir. 6. ay dolunca artık ek gıdaya geçilir. Bebek 1 yaşına gelene kadar hala beslenmesinin önemli miktarını anne sütü oluşturur. Ne kadar mama veya ek gıda verileceğini şöyle izah edebiliriz.
- İlk 6 ay sadece anne sütü verilir.
- 7. ay itibariyle ek gıda tattırılmaya başlanır.
- 8. ay itibariyle %70 anne sütü %30 ek gıda şeklinde beslenilir.
- 9 – 12 ay arası anne kademeli olarak ek gıda oranı %50’ye çıkarılır.
- 12 – 18 ay arası anne sütü %40, ek gıda yüzde 60 ÅŸeklinde verilebilir.
- 18 – 24 ay arası kademeli olarak anne sütünün yerini ek gıda alır.
- 2 – 2,5 yaÅŸ arası bebek sütten kesilir.
Burada verilen oranlar tahmini oranlar olduğu için birebir ayarlamak her zaman mümkün değildir. Bunun içi strese girmeye gerek yoktur. Önemli olan burada bir yaklaşım sahibi olabilmektedir.
Bebeğe Ek Gıda Verilirken Dikkat Edilecek Hususlar
Ek gıdaya geçen bebeğin beslenmesiyle ilgili merak edilen çok nokta vardır. Bunların en önemlilerine cevap verelim.
- Ek gıda verilirken acele edilmemelidir. 1 yaşına kadar verilen ek gıdada temel olan şey bebeğin tatlara alışmasıdır.
- Yeni bir ek gıdaya geçilirken acele edilmemeli, genellikle 2 gün üst üste aynı gıda tercih edilmelidir.
- Gıdalara karşı bebeğin alerji durumu takip edilmeli, alerjik olduğu gıdalar bebeğe verilmemelidir.
- İlk 1 yıl tuz, bal, hayvan sütü, baharatlar, şeker, bütün halinde kuruyemişler, çay, asitli gıdalar, yapay gıdalar verilmemelidir.
- 1 yılı dolduran bebek kademeli olarak anne ve babasının tükettiği neredeyse her şeyi tüketebilir. Ancak burada da aceleci olmamak gerekir.
- Daha sonraki dönemlerde de bebeğin sağlığını korumak için paketli gıdalar yerine evde hazırlanmış doğal gıdalar tercih edilmelidir.
Süt alan bebeğe ne kadar mama ya da ek gıda verilir sorusuna yanıt verdik. Bu oran bebekten bebeğe değişebilecektir. Eğer bir gıdayı bebeğe verip vermeme konusunda kararsız kalırsanız bu gıdaya özel olarak araştırma yapabilirsiniz.