Yöresel Sofraların Gözdesi Hatay Yemekleri

Yemekleri ve sofra kültürü çok eskilere dayansa da günümüze kadar ulaşan hemen hemen her çeşit yemeği bulabileceğiniz ve tadabileceğiniz çok geniş bir yelpazeye sahip Hatay yemekleri. Hatay mutfağını bu kadar özel kılan şey, makinelerin soğukluğunu aradan kaldırarak el emeği ve lezzetiyle geleneksel yöntemleri kullanarak yemeklerin yapılmasıdır. Bunlara en güzel örnekler; et kıyma makinesi kullanmak yerine satırlarla ve zırhlarla eti kıyma haline getirmeleri, hamuru makine ile değil de elleriyle yoğurmaları, elektronik fırınların pratikliğine aldanmayıp taş fırınların getirdiği lezzeti tercih etmeleri, baharatları en taze haliyle dalından koparıp elleriyle öğütüp kullanmalarıdır.

Hatay Yemekleri

Hatay yemekleri, her türlü damak zevkine hitap edebilecek çeşitliliğe sahip. Et sevenler için, tepsi kebabı, kâğıt kebabı, harbiye kebabı, Hatay tavuk döneri, belen tava, oruk yani içli köfte tadına doyum olmayan lezzetler arasında. Özellikle tepsi kebabı yerel halk arasında oldukça popüler. Et ve sebze satırdan geçirilip özel sini tepsilere kıymalı karışım iyice yayılır, üzerine bastırılıp düzleştirilir, üzerine domates ve soğan gibi sebzeler doğranıp fırına atılır ve leziz tepsi kebabı pişmeye başlar. Bunların yanında; Antakya keşkeği, abagannuş, bakla ezmesi, humus, çökelek salatası, kısır, muhammara, mütebbel, tebbuli, tuzlu yoğurt, zahter salatası, yeşil zeytin salatası gibi Hatay’a özgü leziz mezeler harika gider.

Lezzetli hamur işleri denilince de akla ilk gelen yörelerden Hatay. Kaytaz böreği, biberli ekmek, lahmacun, gözleme, külçe, semirsek, kete, kömbe mutlaka tadına bakmanız gerekenler arasında. Bunların içinde belki de en çok beğenilen ve yenilen biberli ekmek. Çökeleğin çeşitli baharatlar ve sebzeler ile harmanlanıp, yoğurulup beze haline getirilmiş hamurun açıldıktan sonra üzerine sürülüp ve tandır denilen özel fırınlarda yapıştırılarak pişiriliyor.

Hatay yemekleri deyip de künefeden bahsetmemek olmaz. Tel kadayıf yöreye has tuzsuz peynirle sinilere yayılarak kömür ateşinde yavaş yavaş pişirilir ve üzerine şerbet dökülür, ağızlarda şölen oluşturur. Çıtır kabak tatlısı, fıstıklı hasır, bülbül yuvası, taş kadayıf, Şam tatlısı, haytalı, peynirli irmik helvası, cevizli tel kadayıf dolması künefeye eşlik eden tatlılardan sadece birkaç tanesidir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir