Öğrenilen Bilgi Nasıl Akılda Tutulur?
|Yaşamımız boyunca her gün farklı deneyimler ve bilgiler ediniyoruz. Öğrenilen bilgilerin bir çoğunu deneyimler ile içselleştirirken, birçoğunu ise kısa süreliğine hafızamızda tutuyoruz. Bunun en temel nedenlerinden birisi o bilgilerin sadece o an için kullanılabilir olması. Oysa ki bilginin kalıcı hale gelmesi, uzun süreli hafızaya aktarılabilmesi kişinin liderlik vasfı kazanması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle öğrenilen bilgi nasıl akılda tutulur sorusuna cevaplar sunacağız.
Yeni edinilen bir bilgi öncelikli olarak kısa belleğe aktarılmaktadır. Bilginin kalıcı olması ve unutulmaması için çaba gösterilmelidir. Aksi halde yapılan araştırmalar çoğu bilginin çaba gösterilmediği için 24 saat kadar kısa bir sürede unutulduğunu göstermiştir. Öğrenilen bilginin akılda kalmasını sağlamak her ne kadar zor gibi görünse de yaşam tarzında ufak değişiklikler ile bunu başarmak mümkündür.
Öğrenilen Bilgiyi Akılda Tutma Yolları
Bilgi her daim ihtiyaç duyulan ve sistemli bir öğrenme sürecini kapsayan ihtiyaçtır. Belirli dönemlerde bilgiyi kalıcı hale getirmek için kendimizi zorlarız. Sınav dönemleri ya da öğrenmeye yoğun ihtiyaç duyulan süreçler buna en iyi örnektir. Peki öğrenilen bilgiyi akılda tutma yolları nelerdir?
Öğrenmeye Hazır Olun
Öğrenmek için atabileceğiniz en temel adım kendinizi öğrenmeye hazırlamanızdır. Gerek ortam, gerekse psikolojik açıdan kendinizi hazır hissetmeniz gerekir. Ayrıca beyninizi de öğrenmeye hazır duruma getirmelisiniz. Öğrendiğiniz bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlamak için basit araştırmalar yapabilir, öğreneceğiniz konuyu unutmamanızı sağlayacak kelimeler türetebilirsiniz.
Ortam Hazırlayın
Öğrenmeyi hangi ortamda gerçekleştireceğiniz önemli bir husustur. Çalışma ortamınızın temizliği ve sessizliği bu aşamada dikkat etmeniz gereken temel unsurlardır. Bununla birlikte kimi zaman çalışma ortamınızı değiştirerek de motivasyon sağlayabilirsiniz.
Tek Bir Şeye Odaklanın
Araştırmalara göre aynı anda birden fazla şeye odaklandığınızda beyniniz otomatik olarak öğrenme kalitesini düşürüyor. Bu nedenle öğrenmeye odaklıysanız herhangi bir başka işle uğraşmayın.
Kendinizi Test Edin
Öğrendiğiniz bilgilerin kalıcılığını artırma ve bilgiyi akılda tutma yolları arasında en önemlisi kendinizi test etmenizdir. Kendinize sorular sorarak öğrendiğiniz bilginin derinliklerine inebilir ve bilginin içselleştirilmesini sağlayabilirsiniz.
Öğrendiklerinizi Uygulayın
Bilginin kalıcılığını artırmanın en sağlam yolu öğrenilen bilgiyi hayatın her aşamasında kullanarak deneyim haline getirmektir. Günlük problemlerinizin çözümünde ya da ihtiyaç halinde bilgilerinizi tecrübeye dönüştürmeyi ihmal etmeyin.
Bilgilerinizi ZenginleÅŸtirin
Aynı bilgiye farklı kaynaklardan ya da farklı yönlerden bakmayı deneyin. Bu sayede öğrendiğiniz bilgiyi zenginleştirerek beynin farklı bölgelerini de uyarabilirsiniz.
Kendinize İnanın
Öğrenmek ve başarmak için temel hedefiniz kendinize inanmak olsun. Yapabildiklerinizi değil, yapabileceklerinizi düşünerek öğrenmeye çalışın. Yapabileceklerinizi beyninizde sınırlandırmayarak, bunu da başarabilirim düşüncesini aklınızdan çıkarmayın.
Beynimiz ister istemez belirli bir süre sonra tekrar edilmeyen bilgileri silmeye başlıyor. Yerine yenileri geldikçe ve öğrenilen bilgi tekrar edilmedikçe eskileri kayboluyor. Bu nedenle öğrenilen bilginin kalıcılığını artırmak için kısa notlar alabilirsiniz. Belirli aralıklarla bu kısa notları gözden geçirmeniz öğrendiğiniz bilgilerin taze kalmasını sağlayacaktır.