5 Yaşındaki Kızım Benden Ayrılmıyor
|3,5 – 4 yaÅŸlarında daha yaygın olmak üzere bazen 7 yaşına kadar çocuklarda anne ve babaya çok fazla düşkünlük görülebiliyor. 5 yaşındaki kızım benden ayrılmıyor ya da 4 yaşındaki oÄŸlum benden ayrılmak istemiyor gibi soruları sıkça görüyoruz. Bu yazıda bu durumun nedeni ve böyle bir durumda nasıl önlem alınabileceÄŸi hususu deÄŸerlendireceÄŸiz. 3, 4, 5 ve 6 yaÅŸlarında yaygın olarak gördüğümüz bütün bu durumları ebeveynlere düşkünlük olarak özetleyebiliriz.
Ebeveynlere düşkünlük çok büyük oranda anne ve çocuk ilişkisinde ortaya çıkar. Anne ve çocuğun yapışık gibi yaşaması ülkemizde son derece yaygındır. Bunun ana nedeni doğumdan itibaren çocuğun bütün ihtiyaçlarında annenin sürekli çocukla olmasıdır. Bu durum asosyal bir çocuğun yetişmesine ve okul hayatına başlama sürecinde adaptasyonun gecikmesine neden olabilmektedir.
Kızım ya da oğlum benden ayrılmak istemiyor diyorsanız geriye dönüp bir bakın. Bebekle hep siz mi ilgilendiniz? Bebeğin büyüme sürecinde anne baba ve bebek şeklinde çekirdek aile olarak mı hep vakit geçirdiniz? Çocuğunuz sosyal ortamlara girip çıkmadı mı? Bu sorulara cevabınız evetse yapışık çocuk sendromunda tek değilsiniz demektir.
Anneden Ayrılamayan Çocuk İçin Ne Yapılabilir?
Anneden ayrılamayan çocuklar öyle ki anne tuvalete girdiğinde tuvaletin kapısında beklerler. Okul hayatı başladığında da sınıfa karışmak istemez ve sürekli anneyi nadir durumlarda da babayı ararlar. Bu tür durumlardan kurtulmak için yapılabilecekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Annenin çocuğa çok düşkün olması ya da kültürel nedenlerden dolayı annenin çocukla fazla ilgilenmesi bu sorunun ana kaynağıdır.
- Bebek büyürken anneyi sürekli gördüğü için onu bedeninin bir parçası gibi görür. Bu sorun varsa bunun bilincinde olmak gerekir.
- Bebeklikten itibaren çocuğun ihtiyaçlarıyla sadece anne değil bazen baba da ilgilenmelidir.
- Çocuk sürekli anne kucağında büyütülmemelidir. Tek başına oyun oynamalı, sürünmeli ve emeklemeli ancak anne tarafından gözlenmelidir.
- Bebeklikten itibaren dede, nene, amca, hala, teyze, dayı ve kuzenlerle bir araya gelmesi bebeğin sosyalleşmesini kolaylaştıracaktır. Bebekten bu imkanınız olmadıysa dahi şimdi başlayabilirsiniz.
- Çocuğu parka götürmek ve diğer çocuklarla kaynaşması için sabırlı bir şekilde beklemek gerekir. Çocuk diğer çocuklarla kaynaştıkça bağımsız bir birey olacak ve yapışıklığı kademeli olarak bırakacaktır.
- Eve misafir gelmesi ve misafirliğe gitmek çocuğun diğer insanlara ısınmasını kolaylaştırır.
- Anne ve baba tarafından bebeğe aşırı korumacı tavırlar gösterilmemelidir. Bu yapıldığında çocuğun anne ve baba bağımlılığı artacaktır.
Yukarıdaki tedbirler dibinizde hiç ayrılmayan kızınız veya oğlunuzun zamanla sosyalleşmesini sağlayacaktır. Sonrasında kreş veya anaokuluyla ise bu durum gittikçe daha net hale gelecektir. Eğer şu anda çocuk anneye yapışık yaşıyorsa çocuğun sosyalleşmesi için yukarıda listelediklerimiz yapılmalı ancak çocuğa karşı sabırlı davranılmalıdır.