Hafıza Geliştirme Yöntemleri
|Hafıza bilgiyi işleyerek beyinde uygun bir şekilde muhafaza etme, ihtiyaç halinde ise geri çağırarak kullanabilme yeteneğidir. Beyni kullanmanın yaşı olmadığı gibi, beynin hem sağ, hem de sol lobunu aynı anda kullanmak mümkündür. Hafızamızın sınırı olmamakla birlikte büyük bir depolama alanı bulunmaktadır. Hal böyle iken bu kadar büyük ve etkili bir alanı daha verimli kullanabilmek için hafıza geliştirme yöntemleri hakkında bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Hafızayı zinde tutabilmek ve sahip olunan kapasiteyi en iyi şekilde kullanabilmek için bu yöntemlerden faydalanmakta yarar vardır.
Bilginin alınması ve beyne kaydedilmesi, uygun ortamda muhafaza edilmesi, ihtiyaç halinde ise bir tetikleyici ile çağrılması hafızanın temel görevlerini oluşturmaktadır. Bu görevlerin daha etkin şekilde yürütülmesi için hafızayı güçlendiren teknikler uygulamak gerekir. Hafızamız belirli bir düzende hiçbir çaba gösterilmese de işlemektedir. Ancak hafıza geliştirici yöntemler uygulandığınız hafızadan daha etkin verim alınacaktır.
Hafıza Geliştirme Teknikleri
İnsan hafızasının sınırlarını belirlemek mümkün değildir. Sınırsız bir belleğe sahip olan hafızanın daha hızlı ve etkin çalışmasını sağlamak için hafıza geliştirme teknikleri uygulanabilmektedir. Özellikle de çocuklar için bu yöntemlerin uygulanması zekanın gelişmesi açısından son derece faydalıdır.
Çağrışım Tekniği
Bu teknik ile hatırlanması ve ezberlenmesi zor olan bilgilerin hafızadaki kalıcılığını artırmak ve unutulmamasını sağlamak mümkündür. Burada bilgiyi kolay hatırlamak için onu canlandırma ya da onunla ilgili hayal kurma yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu teknikte kuracağınız hayallerin sıra dışı olması hatırlamayı kolaylaştıracağı gibi aklınıza gelen ilk hayalin kurulması da önemlidir. Burada görüntülerle ilişki kurularak görsel hafıza hareketlendirilecektir.
Özellikle çok karıştırılan ve öğrenilmesi güç bilgilerin hafızaya kaydedilmesinde çağrışım tekniği ön plana çıkmaktadır.
Nimonik Yöntem
Bu yöntem özellikle ders çalışma sırasında birçok öğrencinin uyguladığı bir yoldur. Ezberlenmesi zor olan kavramlarının kişinin ezberleyebileceği kolay kavramlar ile desteklenmesidir. Dilbilgisi derslerinde bu yönteme örnek olarak ‘’Anası Mezar Dikecekmiş’’ gibi örnekleri çoğumuz görmüşüzdür.
Ya da kimya dersinde periyodik tablodaki grup ve periyotları ezberlemek için buna göre tekerlemeler kullanılmaktadır. HaydarpaÅŸa lisesinin nankör kimyacısı Rabia’nın cesedini fırlattı ÅŸeklindeki tekerlemeyle aslında zor olan bir grup elementi kolaylıkla ezberleyebilmekteyiz.
Hafıza Geliştirme Egzersizleri
Hafızayı geliştirmek için zinde ve sağlıklı tutmak gerekir. Bu aşamada hafıza geliştirme egzersizleri ile görsel ve işitsel hafızayı dinamik tutmak mümkündür. Mantığı kullanma, hafıza geliştirici oyunlar ve dikkat artırıcı çalışmalar hafızayı geliştirmek için uygulanabilecek egzersiz yöntemleridir.
Hafızamızı kullandıkça dolduğunu düşünüyoruz ancak tam tersi bir şekilde hafızamız bilgi aldıkça daha çok genişlemekte ve daha çok bilgi kaydetmektedir. Güçlü bir hafıza için bol okumak, öğrenmek ve aynı zamanda öğrenilen bilgiye odaklanmak gereklidir.
Uykunuzu ve Beslenmenizi Düzenleyin
Vücudun her türlü ihtiyaca yönelik doğru yanıt verebilmesi için uyku düzeni en önemli kurallardan biridir. Kaliteli ve düzenli bir uyku hem yetişkinler, hem de çocuklar için hafıza gelişiminde en önemli etkenlerin başında gelir. Bunun en önemli nedeni ise uykunun dikkat ve konsantrasyon üzerindeki direkt etkisidir. Hafıza gelişiminde önemli olan bir diğer etken ise besinlerdir. Hafıza geliştiren besinler tüketerek hafızanın daha güçlü olması sağlanabilir. Bu besinlerden bazıları; süt ve süt ürünleri, ceviz, yumurta, balık, havuç ve tahıllı besinlerdir.
Özellikle omega 3 ve diğer sağlıklı yağları içeren besinler beyne ve hafızaya ciddi faydalar sağlar. Balık ve su ürünleri bu konuda ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda ceviz gibi kuru yemiş tüketmek çok faydalıdır.