Kamu Yönetimi Okuyunca Ne Olunur?

Kamu Yönetimi devletle ilgili kademelerde ekonomik ve sosyal çabalar sağlayacak kişilerin yetiştirilmesi için eğitim sağlayan bir bölümdür. Son yılların gözde meslek dallarından birisi haline gelen bu bölüm çeşitli alanlarda çalışma imkanı sunmaktadır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin en popüler bölümü olan Kamu Yönetimi ülkemizde birçok üniversitede bulunmaktadır. Kamu yönetimi okuyunca ne olunur sorusu üniversite tercihi yapacak öğrencilerin en fazla cevap aradığı sorulardan biridir.

kamu yönetimi okuyunca ne olunur

Dört yıllık bir bölüm olan Kamu Yönetimi kimi üniversitelerde hazırlık sınıfının de zorunluluğu tutulduğu bir bölümdür. İdari, siyasi ve hukuksal konularla ilgili bilgilerin edinildiği ve yönetim alanındaki gelişmelerin takip edilerek değerlendirilebildiği bir bölüm olan Kamu Yönetimi siyaset bilimi altında incelenmektedir.

Üst ve orta düzey yöneticilerin yetiştiği bu bölüm kamuda ve özel sektörde iş edinmeye açıktır. Önemli olan hızla değişen günümüz koşullarında yönetim tekniklerini geliştirmek ve bu yönde uygulamalı derslerden fayda sağlamaktır. Ancak bölümün adından da anlaşılabileceği gibi mezunların çalışmak için ilk hedefi kamu görevlisi olmaktır.

Kamu Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin en fazla ilgi gören bölümlerinden olan Kamu Yönetimi iş alanı açık bir bölümdür. Bu bölümden mezun olmayı düşünenlerin hayal ettiği meslekler Mülki İdare Amiri, Kaymakam, Vali ve İdari Hakim olabilmektir. İİBF Kamu Yönetimi bölümü mezunlarının kamuda yer almak için bu mesleklere yönelmeleri mümkündür.

Kamu Yönetimi mezunları ne iş yapar sorusu için kamu ve özel sektöre dair birçok meslek alanı bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar kamu kurumlarının yapmış olduğu sınavlara başvurarak Denetmen, Müfettiş Yardımcısı ve Uzman Yardımcısı olabilmektedir. Kurum tarafından sunulan mevzuatı yerine getiren adaylar Uzman, Müfettiş ve Denetmen olma imkanı bulabilmektedir.

Kamu Yönetimi mezunu olanlar için kamuda çok geniş iş imkanı vardır. Bunlardan birkaçı Zabıta Memurluğu, Kyk Yönetim Memuru, Muhafaza Memuru, Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Ptt Memuru ve Büro Yönetimi Görevlisidir. KPSS sınavına katılarak alınan puanlar neticesinde bu mesleklere başvurulabilmektedir.

Devlet memurluğu isteyen Kamu Yönetimi mezunları Kaymakamlık, Valilik ve Belediyelerde kendine uygun meslekler bulabilmektedir. Bu bölümden mezun olanlar için özel sektörde de kolayca iş bulma imkanı vardır. Önemli olan nokta iyi derecede İngilizce bilmek ve bilgisayar kullanabilmektir. Kamu Yönetimi mezunları ne iş yapabilir sorusu aslında tamamen kişisel tercihler ve başarılara bağlıdır diyebiliriz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir