Neden Kariyer Yapmak Ä°steriz?

Birçoğumuz iş hayatının başından beri iyi bir kariyer elde etmeye çalışıyoruz. Ancak bir şeyi isterken onu neden istediğini bilmek bize güç katacak ana faktörlerden biridir. Bu yazıda neden kariyer yapmak isteriz sorusuna cevap arayacağız. Esasen iş mülakatlarında da bu soru aniden karşımıza geldiğinde şaşırmamak için biliyor olmamız gerekir.

Şunu belirtelim ki kariyer yapma isteği kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Herkesin kariyer yapma isteğinin nedeni farklı olabilir. Bu nedenle özel sebeplere girmeden daha genel nedenler üzerinde duralım.

İnsanoğlu doğası gereği her zaman daha iyisini ister. İyi bir yaşamın anahtarı da iyi bir kariyerdir. Çünkü insanı var eden ana faktörlerden biri de yaptığı iştir. İş hayatında başarılı olmak ise hayatta başarılı olmanın önemli bir şartıdır.

Diğer bir yandan iyi bir iş hayatı iyi bir hayatın tek etmeni değildir. Yani iş hayatınız iyi diye hayatınızın her aşaması iyi olacak diye bir şart bulunmuyor. Bu nedenle iyi bir kariyeri hedeflemeli ancak bu hedefin peşinde kaybolmamalıyız.

Neden kariyer yapmak isteriz

Neden kariyer yapmak isteriz sorusuyla bağlantılı birçok soru bulunmaktadır. Bu sorulara yeterli cevap bulabilirsek neden kariyer yapmak istediğimiz de ortaya çıkar.

Neden Sizi Tercih Edelim Sorusuna Cevap

Bir iş mülakatına gittiğinizde bu soruyla karşılaşmanız çok olasıdır. Sizi neden işe alalım sorusuna etkileyici cevaplar verebilmek bazen işe alınmak için anahtar oluşabilmektedir. Sizi neden işe alalım diyen kişiye heyecanlanmadan kaliteli bir cevap verirseniz iş için doğru insan olduğunuzu düşünebilir.

Bu konuda mülakata gitmeden hazırlıklı olun. Burada sayacağınız gerekçelerin tamamına yakını yapılacak işle ilgili olmalıdır.

ÖrneÄŸin yazılımcı olarak iÅŸe baÅŸvurduÄŸunuz zaman “neden sizi seçmeliyiz” diye sorduklarında yazılımla ilgili bildiÄŸiniz programları ve daha önce yer aldığınız projeleri listeleyin. Bunların bir çıktısını alırsanız ve önünüzde yazılı bulunursa bu da size bir ciddiyet katar.

Daha önceki işinizde yaptıklarınız, iyi bildiğinizi düşündüğünüz konular ya da iş hayatına yeni giriyorsanız iddialı olduğunuzu gösteren herhangi birkaç bilgi size anahtar olabilir.

Örnek Cevap

Mülakatta seni neden seçelim diye sorulursa su tarz bir örnek sistemle cevap verebilirsiniz.

“İş ilanından anladığım kadarıyla ÅŸirketiniz …. konularında yetkinliÄŸe sahip biriyle çalışmak istiyor. Ä°lanı okuyunca kendimi bu konuda yeterli gördüm açıkçası. Daha önce …. yerinde çalıştım ve …. alanında çeÅŸitli iÅŸler yaptım. DoÄŸrusu bunları iyi yapabildiÄŸimi düşünüyorum. Birlikte çalışma ÅŸansımız olursa buna siz de tanık olacaksınız zaten.

Ayrıca öğrenmeye olan hevesim ile birçok konuya çözüm üretebileceÄŸimi düşünüyorum. Åžirket kültürünüze kolay adapte olacağımı ve size katkı saÄŸlarken kendimi de geliÅŸtireceÄŸime inanıyorum”

Eğer iç tecrübeniz yoksa bu metni ona göre düzenleyebilirsiniz. Eğitim sürecinde yaptıklarınızdan bahsedebilirsiniz. Ancak böyle bir hazırlık yapmak size kesinlikle fayda sağlayacaktır.

İlgili yazı: İş hayatında hızlı yükselmek için gerekenler

Neden Bizi Tercih Ettiniz?

Neden kariyer yapmak isteriz sorusunun bir alt baÅŸlığı olarak mülakatta gittiÄŸiniz yerde “bizi tercih etme sebebiniz nedir” tarzı sorularla da karşılaÅŸabilirsiniz.

Yani hem neden sizi işe alalım hem neden bizde kariyer yapmak istiyorsunuz şeklinde iki tür soru da gelebilir. Burada yapmanız gereken şey mülakata gittiğiniz firmayı iyice araştırmak olmalıdır.

Eğer firmayı bilir, iş pozisyonu hakkında bilgi sahibi olursanız ne istediğinizi daha iyi bildiğiniz anlaşılır. Bu da iş görüşmesinde size katkı sağlayacaktır.

Ayrıca eski işinizden neden ayrıldınız veya burasının size ne katacağını düşünüyorsunuz tarzı sorulara da hazırlık yapın. Yeni işinizden neler beklediğiniz belirgin olsun.

Eski işinizde beklentileriniz neden karşılanmadığını basit bir dille ifade edin. Yeni yeri tercih etme sebebinizi de aynı netlikte cevaplandırın. Ancak eski iş yerinizi asla kötülemeyin. Oradan da birçok şey öğrendim tarzı olumlu bir yaklaşım sunun. Eski işini kötüleyen birini kimse işe almak istemez. Bunu unutmayın.

Tags:

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir