İş Kurmak İçin Gerekenler
|Birçok kişi kendi işini kurmayı hayal eder ve bu konuda bilgiye ihtiyaç duyar. İş kurma konusunda her kadar hayal etmek güzel görünse de söz konusu adım atmaya gelince uzaktan bakıldığı kadar kolay olmaz. İş kurma ‘’Girişimcilik’’ olarak adlandırdığımız sektör hem bir proje, hem de bilgi gerektirir. Bilginiz olmayan sektörlerde dahi iş kurabilirsiniz. Ancak kuracağınız iş ile ilgili tecrübe ya da donanıma sahip değilseniz başarı sağlayamayabilirsiniz. Bu nedenle sizlere iş kurmak için gerekenler konusunda bilgiler sunacağız.
İş kurmak istiyorsanız öncelikli olarak sektör belirlemelisiniz. Tecrübe ya da bilgi sahibi olduğunuz alanlara yönelmeniz kuracağınız işi yürütmeniz ve büyümeniz açısından faydalı olacaktır. Sektör araştırması yaparak ve risk değerlendirmesi gibi projeler geliştirerek seçtiğiniz alandaki kariyer planlamasını yapmalısınız. İş kuracağınız sektörün gelecekte de verimlilik sağlayıp sağlamayacağını göz önünde bulundurabilirsiniz.
İş Kurmak İçin Yapılması Gerekenler
İş kurmak için gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:
Analiz Yapın
Yeni bir iş kuracaksanız ya da mevcut işinizi büyütmeyi hedefliyorsanız atmanız gereken ilk adım analiz yapmaktır. Sektör analizi, finansal analiz ve durum analizi değerlendirmeniz gereken kriterlerin başında gelir. Sektörle ilgili geniş bilgi edinmek için o sektördeki bilgili kişilerle görüşmeler yapabilirsiniz. Finansal analiz konusunda seçtiğiniz işle ilgili sermaye ihtiyacını ya da yapmanız gereken yatırımları araştırabilirsiniz. Sektörün mevcut durumu ve gelecekte hangi duruma ulaşabileceğinizi de kesinlikle göz önünde bulundurmalısınız. Analiz yapmadan iş kurmaya kalkarsanız karşılaşacağınız risklere karşı doğru karar vermeniz mümkün olmayacaktır.
Küçük Hedeflerle Başlayın
İş kurar kurmaz sektörün lideri olmayı ya da maksimum kazanç sağlamayı hedeflemeyin. Unutmayın ki dünyaca tanınmış birçok şirketin bile küçük ofislerle ya da iş yerleri ile başladığı görülmüştür. Hedeflerinizi ne kadar büyük tutarsanız yürüyeceğiniz yolda o kadar yorulursunuz. Küçük hedeflerle başlayarak her daim daha iyiye doğru yol alın.
Motive Olun
Yapacağınız iş ne olursa olsun bir işe adım atıyorsanız kesinlikle kendinizden emin olmalısınız. İş kurmak için yapılması gerekenler arasında belki de en önemlisi azimli olmaktır. ‘’Acaba yapabilir miyim?’’, ‘’Hadi başaramazsam?’’ gibi olumsuz düşüncelerle iş kurmaya kalkarsanız ilk hatada sendeleyebilirsiniz. Motivasyonunuzu yüksek tutarak sağlam adımlarla ilerlemeye çalışın.
Hukuksal İşlemleri Yapın
İş yapacağınız sektörle ilgili vergi ya da hukuksal alanda başvurmanız gereken işlemleri gerçekleştirin. İş kurarken vergi ve yasal yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz ilerleyen süreçlerde hukuksal açıdan sıkıntı yaşamamanızı sağlayacaktır.
İyi bir muhasebeci ya da yeminli mali müşavir seçiminiz ilerleyen süreçlerde de çok işinize yarayacaktır.
İş Ortağı Edinin
Tecrübesiz olduğunuzu düşünüyorsanız ve iş kurma konusunda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız sizin gibi girişimcilikle ilgilenen iş ortakları edinebilirsiniz. Bu sayede tüm sorumluluğu tek başınıza yüklenmektense hem maddi, hem de manevi açıdan size destek olacak biri ile aynı yolda yürüyebilirsiniz.
Ancak bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta seçeceğiniz kişinin güvenilir olmasıdır. Güvenilir bir ortak seçmezseniz başarılı olsanız dahi hayat sizin için çekilmez olacaktır.
Reklam ve Tanıtım
Sektör ve yapılacak iş ne olursa olsun hedef kitleye ulaşmak ve müşteri toplamak için reklam ya da tanıtım yapılmalıdır. Yeni kuracağınız bir işte hiç tanınırlığınız olmadığı için ilk aşamada ufak reklamlar ile kendinizi hedef kitleye duyurabilirsiniz. Girişimcilik için gerekenler arasında reklam ve tanıtımı özel bir yere koymalısınız. Kuracağınız işte başarılı olmanızı sağlayacak ve hedef kitlenizi artıracak en temel yol tanıtımdır. Ufak meblağlar ile kuracağınız işe dair küçük reklamlar yaptırabilirsiniz.