Emziren Anne Sütlaç Yiyebilir Mi?
|Sütlaç bizim geleneksel tatlılarımız içerisinde çok özel bir yeri olan lezzetli bir tatlıdır. Emziren anneler bebeği de besledikleri için normale göre fazla acıkırlar. Bu acıkmaya bazen tatlı krizleri de eşlik eder. Bu yazıda emziren anne sütlaç yiyebilir mi sorusuna cevap vereceğiz. Bu soruyla sık karşılaşıyoruz ve net bir cevap vermek istiyoruz.
Emziren anne sütlaç yiyebilir. Sütlacın emen bebeğe bilinen bir zararı tespit edilmemiştir. Ancak genel olarak tatlı tüketmek hem size kilo aldırır hem de süt kalitenize ekstra bir fayda sağlamaz.
Bizim tavsiyemiz hamilelik döneminde özellikle olmak üzere emzirme döneminde de tatlı tüketimini sınırlamanızdır. Çok fazla sütlaç çekiyorsa canınız yiyebilirsiniz ancak burada da sütlacın miktarını az tutmalı ve mümkünse az şekerli sütlaç tercih etmelisiniz.
Emziren Annelerin Beslenmede Dikkat Etmesi Gereken Bazı Noktalar
Hamilelik döneminde annenin beslenmesi çok ama çok önemlidir. Bunu zaten biliyoruz. İhmal ettiğimiz şey ise emzirme döneminde beslenmedir. Annenin bebeğine verdiği süt besin doludur. Bu besinlerin ana kaynağı ise annenin tükettiği gıdalardır. Anne beslenmesine dikkat ederse çocuk da bundan çok büyük faydalar görür.
Emziren anne beslenmesinde şu hususlar önemlidir:
- Bol su tüketmek çok önemlidir. Sütün büyük bir bölümü sudur. Bol su tüketirseniz sütünüz artar. Su eksikliğinde emziren annelerde kabızlık yaygın bir problem olarak karşımıza çıkar.
- Anne her şeyden önce kendi sağlığını da düşünmeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir.
- Yeterince protein, mineral ve vitamin almak gerekiyor. Bunun için proteince zengin ve besleyici gıdalar tüketilmelidir.
- Çay, kahve türü içecekler az tüketilmeli kola, gazoz gibi asitli içecekler tercih edilmemelidir.
- Çocukta gaza neden olabilecek gıdalar genelde sizde de gaz yapar. Sizde gaz yapan gıdaları özellikle bebek 6 aydan küçükse dikkatli tüketmelisiniz.
- Sigara alkol gibi şeylerden hamilelikten sonra emzirme döneminde de kaçınmalısınız.
- Paketlenmiş gıdalar yerine doğal gıdaları tercih edin. Doğal balık, et ve tavuk size çok fayda sağlar. Eğer doğal bulamıyorsanız başka yiyecekler tercih etmeye çalışın. Özellikle ilaçlanmış tavukları tüketmenizi önermeyiz.
- Meyve ve sebzeleri iyi yıkamadan tüketmeyin. Gaz yapan meyvelerden olabildiğince kaçının.
- Gezen tavuk yumurtası veya organik yumurta yine sütün besleyici olması açısından önemlidir.
- Yapabiliyorsanız düzenli olarak günde bir miktar kuruyemiş tüketin.
- Demir, iyot, b12 ve D vitamini gibi değerlerinizin optimum olmasına özen gösterin.
Emziren Annelerin En Sık Yaptığı Hatalar
Emziren anneler bazı yanlış inanışlarla çeşitli hatalar yapıyorlar. Bu hatalar hem annelere hem de bebeklerine zarar veriyor. Bu hataların en yaygınlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Zaten emziriyorum diyerek ne buluyorsa yemek
- Hamilelik kilolarını hemen vermem gerek diyerek zor diyetlere girmek
- Az su tüketmek
- Doğum sonrası gelen ve bebeğe aslında çok faydalı olan sütü boşa sağmak
- Süt yetse dahi yetmiyor diye düşünerek hemen mamaya geçmek
- 6 aydan küçük bebeler anne sütü emiyor olsa dahi su ihtiyacı var diyerek su vermek
- Bebeğe paketlenmiş süt içirmek
- Bebek uyuyor olsa dahi süt vermek için zorla uyandırmak
- Parfüm, koku gibi çocuğun anne kokusunu almasını önleyecek kokular kullanmak
- Tatlı gibi sağlıksız gıdaları fazla tüketmek
Yukarıda verdiğimiz cevabı bir daha tekrarlayalım. Emziren anne sütlaç da yiyebilir baklava da yiyebilir. Emziren kadın tatlı yemez diye bir kaide yoktur. Ancak yemezseniz hem sizin sağlığınız açısından hem de bebeğinizin sağlığı açısından daha iyi olur. Ayrıca paketlenmiş çikolata, bisküvi gibi katkı maddeli gıdaları kesinlikle önermiyoruz.