Dış Ticaret Nasıl Öğrenilir?
|Dış ticaret ‘’ithalat ve ihracat’’ kavramlarını bir araya getiren, ülkeler arasında gerçekleşen mal ya da hizmet alım satımlarını kapsayan bir olgudur. Her ülkenin kendi mevzuatlarına göre gerçekleşen dış ticaret son yıllarda girişimcilerin en fazla yöneldiği alanlardan biridir.
Dış ticaret nasıl öğrenilir sorusuna cevap arayan girişimciler için dış ticarete dair önemli bilgiler sunacağız.Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki dış ticaret birden fazla ülke arasında gerçekleşebilecek bir olgu olduğu gibi, riskli bir faktördür.
Ticaret yapabilmek için öncelikle o sektöre, ticaret mevzuatlarına ve uluslar arası ticaret için gerekli şartlara sahip olmak gerekir. Kolay gibi görünse de dış ticaret sanıldığı kadar kolay bir sektör değildir. Ancak şunu da belirtelim ki sanıldığı kadar zor bir sektör de değildir.
Bu sektörde tutunmak için gerekli mevzuata hakim olmak ve dış ticaret yapabilmek için dil bilmek gerekir. Bu konuda en doğru yol dış ticaretle ilgilenen bir kurum ya da kuruluştan bilgi ya da kurs almaktır. Hatta dış ticarete atılmadan önce bir firmada işçi olarak çalışıp sektörü incelemeniz dahi yararlı olacaktır.
Dış Ticaret Nasıl Yapılır?
İthalat ve ihracat tamamen sektörle ilgilenenlerin bilgi sahibi olduğu terimlerdir. Dış ticaretle hiç ilgilenmeyen birinin bu terimler hakkında bilgi sahibi olması ve dilediği an dış ticarete atılması mümkün değildir. Peki dış ticaret nasıl yapılır diyorsanız öncelikle bilmeniz gereken prosedürler vardır. Dış ticaretin gerçekleşebilmesi için iki ülke arasında mal ya da hizmet alışverişi gerekir.
Bu durumda ihracatçı-ithalatçı, nakliye ve gümrük işlemleri de dış ticaretin temel ögeleridir. Dış ticaret iki aşamadan oluşacaktır. Hazırlık aşaması ve fiili ihracat-ithalat şeklinde gerçekleşecek olan dış ticaretin dış ticaret politikalarına uygun şekilde gerçekleşmesi gerekir.
Hazırlık Aşaması
Hazırlık çalışması piyasa araştırması yapmak ve yurt dışından satış veya alış için müşteri ya da tedarikçi bulmayı gerektirir.
Bu aşamada ayrıca müşteriye sunulacak ürün ve hizmet hakkında, uluslar arası dış ticaret (gümrük, nakliye, mevzuatlar) hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Hazırlık aşamasında tedarikçi ve alıcı arasında teklif alma-verme ile ilgili yazışmalar gerçekleşir. Fiyat teklifi, nakliye biçimi, teslim süresi, teslim şekli, ürün ile ilgili bilgiler, proforma fatura ve çeki listesi hazırlık aşamasını kapsar. Bu konuda bilgi sahibi olmayan girişimcilerin uzman bir dış ticaret firmasından destek almasında yarar vardır.
Fiili İhracat ve İthalat Aşamaları
Tedarikçi ve alıcı arasında sözlü anlaşma sağlanması halinde bu anlaşma yazıya dökülür. Faturalar ve gümrük beyannameleri hazırlanarak gerekli ihracat-ithalat izinleri alınır. Tedarikçi yükleme, nakliye ve teslimat ile ilgili planlamaları yaparak bankada akreditif açılması, garanti mektubu gibi işlemleri yürütür. Sözleşmede belirtilen şartlar yerine getirilerek muhabir banka aracılığıyla ödemenin yapılması sağlanır. Dış ticaret mevzuatı hükümleri ve yapılan anlaşma şartlarına göre dış ticaret gerçekleştirilir.
Burada önemli olan esas noktalardan birisi de dış ticaret nasıl öğrenilir sorusunda mevzuatların önemidir. Teslim şekilleri, dış ticaret mevzuatı, gümrük mevzuatı, faturalar ve dış ticaretle ilgili öğrenilmesi gereken bilgiler girişimcilerin önem vermesi konulardır.
Bütün bunları söyleyince gözünüz biraz korkabilir ancak korkmayın. Gümrük işlerini şirket kurulumundan sonra verdiğiniz vekaletname ile gümrük müşaviriniz yürütecektir. Tabi işin muhasebe, gümrük prosedürlerine ne kadar hakim olursanız eliniz o kadar güçlenir ancak bunlar zamanla olacaktır.