Çağlara Meydan Okuyan Oyun: Satranç
|Satranç oyununu hepimiz biliyoruzdur ya da en azından görmüşüzdür. Eski zamanlardan beri oldukça popüler olan ve sevilen satranç oyunu taktiksel ve stratejik bir masa oyunudur. Zekayı ve kritik düşünme becerisini, karar verme yetisini geliştiren satranç özellikle çocuklar için çok faydalıdır. Sistemli düşünme, doğru karar verme, plan yapma ve bu planları uygulama becerilerini geliştirir.
Satranç Nasıl Oynanır ?
Klasik satranç karşılıklı 2 kişi ile ve sıra sıra oynanır. Modern satrançta 4 kişi ile oynanabilen farklı oyun modları da bulunur ancak bu oyunun kuralları biraz farklıdır. İki oyuncu beyaz veya siyah renklerden birini seçerler ve oyun beyazın hamlesiyle başlar. 8 piyon, 2 at, 2 fil, 2 kale, 1 vezir ve 1 şah olmak üzere iki tarafın toplam 16 taşı vardır ve bu taşların kendilerine has özellikleri vardır.
Piyonlar sadece ilk hamle için 2, diğer hamlelerde 1 kare ileri oynama hakkına sahiptir ve rakip taşları kendilerine komşu çapraz karelerden ele geçirebilirler. Atlar etrafındaki karelere “L” çizerek hareket ederler, filler çapraz hareket ederler, kaleler düz bir hatta yukarı ya da yanlara doğru, şah etrafındaki 1 er kareye hareket edebilir. Vezir ise bunlardan biraz daha farklı olarak, tabiri caizse kale ve filin birleşimi gibi hareket eder, yani tahta boyunca çapraz ya da düz hatta oyuncunun istediği yere gidebilir. Oyun bir oyuncunun diğer oyuncuyu “mat” etmesiyle biter. Mat, şahın rakip taşlar tarafından tehdit altında olması ve bu tehditten kaçamadığı durumda gerçekleşir. Eğer şahın hareket edebilecek karesi yoksa ve oyuncunun hareket ettirebileceği başka bir taşı da yoksa, bu durumda oyun “pat” olur ve berabere biter.
Satranç tahtasında toplam 64 kare vardır ve bu kareler numaralandırılmıştır. Oyuncular kendilerine ait olan taraftaki karelere taşlarını belirli bir sıralamada dizerler. Yıllardan beri usta oyuncuların geliştirdiği açılış hamleleriyle oyuna başlayabilir, ya da kendi stratejilerini yaratabilirler. Sayısız kombinasyon ve ihtimalin bulunduğu satranç oyunu, beyin jimnastiği yapmak isteyenler için birebir.