Abanın Kadri Yağmurda Bilinir
|Güzel Türkçemizde birçok güzel atasözü vardır. Bu atasözleri dile zenginlik kattıkları gibi az sözle çok söz söyleme gücüne de sahiptir. Birçok güzel atasözümüz sık kullanılmadığından unutulmaya yüz tutmuÅŸtur. Biz bir yazı serisiyle bu atasözlerine deÄŸinmek istiyoruz. Bu yazıda “Abanın kadri yaÄŸmurda bilinir” atasözü üzerinde duracak, anlamı üzerinde biraz konuÅŸacağız.
Abanın kadri yağmurda bilinir atasözünün kısaca anlamı şu şekildedir:
Basit gibi görünen birçok şey aslında sandığımızdan çok daha değerlidir. Bu değer ona gerçekten ihtiyaç duyulduğunda fark edilir.
TDK’ya göre bu atasözünün anlamı bir ÅŸeyin deÄŸeri ona çok ihtiyaç duyulduÄŸu zaman anlaşılır ÅŸeklindedir. Ancak burada aba kelimesinin kullanılması normalde çok deÄŸerli olacağını düşünmediÄŸimiz ÅŸey manasına da katmaktadır.
Atasözünün İncelemesi
Bu atasözünün günümüzde yaygın kullanılmamasının nedeni insanları aba ve kadir gibi sözcüklerin yaygın olarak kullanmamasıdır. Aba kelimesi aslında “Aba altından sopa göstermek” deyiminde de vardır. Aba ne demek bilinmeden abanın kadri yaÄŸmurda bilinir sözü de anlaşılmaz.
Aba: Yünden yapılmış, kalın ve soğuğa karşı koruyucu bir giysidir. Soğukta çalışan çoban ve benzeri meslek gruplarının geçmişte çok giydiği bir kıyafetken günümüzde yaygınlığını yitirmiştir.
Kadir bilmek: Kıymet bilmek veya değer bilmek manalarına gelir. Kadir kıymet bilmek şeklinde de kullanılır.
Aba gerçekte çok değerli görülmeyen basit bir mal varlığı iken ona ihtiyaç duyduğumuz yağmurlu bir havada çok değerli hale gelir. Yağmur altında ıslanan ve üşüyen bir insan için bir aba birçok şeyden daha değerli gelir.
Gerçekten de sahip olduğumuz birçok şey bize basit gelmektedir. Ancak çok ihtiyaç duyulduğu zaman bu şeylerin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyoruz.
Atasözü İçin Örnek Cümleler
Atasözlerinin az kelimeyle birçok şeyi ifade etme gücü vardır. Bazen bir durumu uzun uzun açıklamak yerine bir atasözüyle karşınızdakinin ne demek istediğinizi direk anlamasını sağlayabilirsiniz.
Abanın kadri yağmurda bilinir atasözünün yukarıda açıklamasını kısaca ve detaylı olarak yaptık. Şimdi bu atasözünün manasının ortaya çıkabileceği bazı örnek cümleler üzerinde duralım.
- Çok sıkışık bir anda şarj bittiği zaman şarj aleti çok kıymetli hale gelir. Çünkü abanın kadri yağmurda bilinir.
- Gece elektrik gittiğinde normalde ucuz olan mum çok değerli hale gelir.
- Yağmura yakalandığımızda keşke şimdi şemsiye olsaydı diye düşünürüz.
- Karnımız açken çok basit bir yiyecek bile çok önemli gelir bize.
- Susuz kaldığımız zaman bir bardak su için her şeyi verecek duruma geliriz.
- Hastalandığımızda her zaman sahip olduğumuz sağlığın kıymetini daha iyi anlarız. Abanın kadrini de yağmurda biliriz.
- Beğenmediğimiz veya önem vermediğimiz birçok şeye bir gün muhtaç oluruz. Ne demişler abanın kadri yağmurda bilinir.
Abanın kadri yağmurda bilinir atasözünün hikayesi de çok merak edilmektedir. Bu atasözünün hikayesinin bilinmesi mümkün değildir. Çünkü atasözleri zaman içerisinde ortaya çıkan ve kaynağı tam bilinmeyen cümlelerdir. Atasözleri toplumların ortak mallarıdır.
Okulda ödev olarak abanın kadri yağmurda bilinir atasözüyle ilgili kompozisyon yazmanız istenirse yukarıda verdiğimiz örnek cümlelerden hareketle kendiniz anladıklarınızı yazabilirsiniz.