Ä°ktisat Okuyunca Ne Olunur?

İktisat Bölümü Türkiye’nin neredeyse birçok üniversitesinde bulunan bir bölümdür. Bu bölüme yerleşmeyi isteyen çoğu öğrencinin mezun olduktan sonra ne iş yapabileceği konusunda merakları vardır. Özellikle de İktisat bölümüne ön yargı ile yaklaşılması bu bölümü okuyanların işsiz kaldığı düşüncesini yaygınlaştırmıştır. İktisat okuyunca ne olunur sorusunu merak edenler için bu yazımızda bilgiler sunacağız.

Ekonomik olarak üretim ve tüketim kavramlarını ele alan İktisat sınırlı dünya kaynaklarının sınırsız insan ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı sorusunu ele almaktadır. Ekonomi ve hukuk gibi derslerin ağırlıkta olduğu İktisat Bölümü temelde zor bölümlerden biridir. Bu bölümde görülen eğitim sadece üniversite hayatı için değil, Dünya ekonomisi içinde son derece önemlidir.

iktisat okuyunca ne olunur

İktisat Okuyunca Ne İş Yapılır?

Üniversitelerin 4 yıllık İktisat Bölümünü okuduktan sonra iş bulma telaşı yaşayanlar için hazırladığımız bu yazıda öncelikle şunu söylemeliyiz ki İktisat mezunları çaba gösterdiği sürece işsiz kalmayacaktır. Birçok farklı alanda çalışma imkanı bulunan İktisatçılar istedikleri maaşa göre seçim yapabileceklerdir. İktisat okuyunca ne iş yapılır diyorsanız sizlere İktisat mezunları için iş imkanlarından bahsedelim.

İktisat Bölümü mezunları CEO’luk, bankacılık, maliyeci, idare, akademisyenlik, muhasebe ve Devlet Dairesi işlerinde çalışabilirler. Burada seçim öncelikli olarak kişinin kendi tercihlerine bağlıdır.  Vergi daireleri, Devletin bankaları, müfettişlikler, Maliye Bakanlığı gibi alanlar Devletle ilgili iş bulabileceğiniz alanların başında gelir. Buralarda çalışmak istediğinizde tüm devlet memurları ile eşdeğer oranda maaş kazanma imkanınız bulunur. Ancak devlet dairelerinde CEO, Müsteşar ve Bakan olma şansınız yoktur.

Mezuniyet sonrasında kendinizi geliştirmeyi hedefleyenlerdenseniz özel sektör sizin için bir avantajdır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki özel sektör için en önemli şartlardan birisi İngilizce’dir. İngilizce ana diliniz gibi konuşmanız gereken bir dildir. Bankacılık, CEO’luk, finans ya da muhasebe gibi alanlarda çalışabilirsiniz. Özel sektör aslında biraz da şans işidir diyebiliriz. Yetenekleriniz, sahip olduğunuz değerler, gelişim süreciniz ve çevreniz de bu alanda size katkı sağlayacak değerlerdir.

İyi bir maaş almak, huzurlu bir mesleğe sahip olmak ve okuduğunuz bölümün en güzel mesleklerinden birine sahip olmak istiyorsanız akademisyenlik yapmayı da tercih edebilirsiniz. Ancak akademisyenlik için not ortalamanızın iyi olması gerektiğini belirtmeliyiz.

Öğrenim hayatında gördüğünüz teorik temeller akademisyenlik yaşamanızda da devam edecektir. Bu nedenle bölümünüzde başarılı bir öğrenciyseniz akademisyenlik içinde başarı sağlayabileceğinizi söyleyebiliriz. İktisat mezunu nerelerde iş bulabilir konusunda kısaca bilgiler sunduk. Sektör seçimi için başarılarınız, tercihleriniz de hedefleriniz size yol gösterecek temel etkenler olacaktır.

İktisat Okumak Ne Kazandırır?

Şunu belirtmekte fayda var ki sırf iktisat okudunuz diye işiniz hazırdır diye bir kural yok. Bu artık çoğu bölüm için böyle. Başarıyı etkileyen birden çok faktör bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kendini geliştirmek, girişimcilik, çalışkanlık gibi faktörlerdir.

Ancak iktisat okumak kişiye ne kazandırır diyorsanız çok şey kazandırabilir. Özellikle öğrendiklerinizi yabancı kaynaklarla da destekleyip bir profesyonel olursanız başarı şansınız çok artacaktır.

Bugün gelişmiş dünyada ekonominin en önemli bileşimi para ve para hareketleridir. İktisat ve finans gibi alanlar paranın nasıl hareket ettiğini anlamak açısından çok önemlidir. Birçok yatırımcı yatırımlarını değerlendirmek üzere iktisatçılardan danışmanlık hizmeti almaktadır.

Yukarıda akademisyenlik imkanından bahsettik. Ancak bir şeyi iyi bilmek sadece size bu kapıyı açmaz. Herhangi bir alanda kendi işinizi kurduğunuz zaman dahi parayı ve ekonomiyi biliyor olmak size çok avantaj sağlayacaktır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir