Doktor Olmak Çok Zor mu?

Doktor olmak ülkemizde en yaygın ve en fazla tercih edilen meslekler arasında ilk sırada yer almaktadır. Her ne kadar tıp okumak zor olsa da, çoğu çocuk küçüklük yaşlarından itibaren doktor olmayı hayal eder. İnsanlık açısından en değerli meslek olan doktorluk 6 yıl süren eğitim hayatı ve derslerin zorluğu nedeniyle birçok kişinin de ‘’Acaba yapabilir miyim’’ dediği bir meslektir. Doktor olmak çok zor mu sorusuna yanıtlar sunarak karar verme sürecinize biraz da olsa destek olalım.

doktor olmak çok zor mu

Doktor olmak için öncelikle bu değeri mesleğin anlamını bilmek ve sevmek gerekir. Doktorluk uzunca bir eğitim sürecini, öğrenmeye ve yeniliklere açık olmayı gerektiren bir meslektir. Liseyi bitirdikten sonra iyi bir üniversite kazanmak ve 6 yıl süren eğitim hayatını başarıyla tamamlamak gerekiyor.

Eğitim sürecinde hastanın muayene edilmesi ve ameliyat gibi teknik konularda yeterli bilgi kazanılmaktadır. Tıp fakültesi mezunları doktor olarak göreve başlayabilmektedir. Ancak ilk aşamada pratisyen hekimlik unvanına sahip olunmaktadır.

Doktor Olmanın Zorlukları Nelerdir?

Her mesleğin zorlukları vardır elbette ki. Doktor olmak zor mu düşüncesi ile boğuşuyorsanız şimdiden sizi uyarmak gerekiyor ki; doktorluk belki de en zor mesleklerden biridir. Cesaret, fedakarlık, emek, bilgi ve deneyim gerektiren bu mesleğe öncelikli olarak gönül vermeniz gerekir. İnsanlarla uğraşma aşamasında sakin olmayı, gerektiğinde doktor olduğunuzu, gerektiğinde ise insan olduğunu unutmamanız gerekiyor.

Kadın doğum uzmanının doğum sırasında ölen bir bebeğin haberini kapıda heyecanla bekleyen aileye nasıl verebileceğinin zorluğunu tahmin edebilirsiniz sanırım. Aile elinde telefonla belki de bebeğin ilk fotoğrafını çekmek için heyecanla beklerken doktorun kapıdan çıkıp ‘’Başınız sağ olsun, bebeği kaybettik’’ derken içinde kopan fırtınaya hakim olabilmesi hayatın en büyük zorluklarından olsa gerek.

İnsani yönü bir yana, bu mesleğin çalışma şartları da zorlu olacaktır. Sistem açısından doktorlar üzerindeki baskı, çalışma koşulları ve doktorlarla uygulanan şiddet riski de mesleğin zorlukları arasında yer alıyor. Doktor olmanın zorlukları bu mesleği düşünenlerin göze alması gereken konulardır.

Bir mesleğe gönül veriyorsanız zorluklarını önceden bilip kabullenmek ve çıktığınız yolda ‘’Ben bu zorlukları biliyorum, savaşmaya hazırım’’diyebilmek en önemlisi. Her ne kadar zorlu bir meslek olsa da can kurtardığınız her an size bu mesleğin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterecektir.

Tıp Okumak Çok Zor mu?

Doktor olmanın eğitim aşamasındaki zorluklarından da kısaca bahsedelim. Sizi bekleyen ilk zorluk tıp fakültesini kazanma ve yeterli puanı alabilmektir. Eğer bu başarıya sahipseniz şimdiden hayırlı olmasını dileriz. Aslında doktor olmak zor mu sorusu çoğunlukla tıp fakültesi kazanabilir miyim sorusunun bir sonucudur. Kazanabileceğini düşünen öğrenciler sonrasını pek düşünmez.

Eğitim sırasında zor derslerin, yoğun ezberlerin ve nice uykusuz gecelerin sizi beklediğini göze almanız gerekiyor. Ancak bu durum abartıldığı gibi ele alınmamalıdır. Hangi bölümü okursanız okuyun belli oranda zorlanacaksınız. Doktor olmanın verdiği gurur ve itibar sizi motive edecektir.

İlk yıllarda ezber kuvvetinizin yüksek olması gerek. Ancak zamanla teori ve uygulama kısmı ile ezbere duyacağınız ihtiyaç azalacak. Tıp okumak çok zor mu diyorsanız yaşayacağınız en büyük zorluklardan birisi de devam sorunudur. Tıp fakültesinde devamlılık son derece önemlidir. Derslere katılmadan başarılı olmanız neredeyse imkansızdır. Sürekli ders çalışmak, hatta çoğu zaman çevrenizden ve sosyal yaşantınızdan dahi ödün vermeniz gerekecek.

Tıp fakültesini zorlaştıran bir diğer etken ise sınıfta kalmanın kolay olmasıdır. Alttan ders alma gibi bir şansınız yoktur. Tıp fakültesinde sadece kaldığınız dersin final ya da bütünleme sınavına girebilirsiniz. Eğer başarısız sonuç alındıysa alttan ders alma gibi bir ihtimal yoktur. Son olarak fakülte ise tıp okumanın maddi açıdan da biraz masraflı olduğunu belirtmekte fayda var.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir