Sakızın İcadı ve Tarihçesi

Sakız her yaştan insanın keyifle tükettiği daha doğrusu çiğnediği bir tür şekerleme. Stresimizi atmak için bire bir. Bunun yanında tükürük salgısını arttırmak ve çürüğe karşı korumak gibi faydaları da var. Tabii ki bu ksilitol içerikli şekersiz sakızlar için geçerli. Ağız ortamının nemlendirilmesi için bazı durumlarda doktorlar tarafından bile tavsiye edilebiliyor. Ancak aşırı sakız tüketiminin bazı zararları da var. Çiğneme kaslarına kramplara ve çene ekleminde sorunlara yol açabiliyor. Tabii bunlar bugünkü sakızlar için geçerli. Sakızın icadı oldukça eskilere dayansa da geliştirilmesi ve modern halini alması o kadar da uzak bir tarihte gerçekleşmemiş.

Sakızın tarih sahnesine çıkışı antik Yunanlılara dayanıyor. Antik Yunanlılar ve diğer toplumlar ağaç reçinesini topaklar haline getiriyorlar ve çiğniyorlardı. Böyle yapmanın sağlığa faydalı olduğunu ve ağızlarını temizlediğine inanıyorlardı. Uzun yıllar bu şekilde kullanılan sakızın icadı ise John B. Curtis tarafından gerçekleştiriliyor. Ağaç reçineleri üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda yapışkan, çiğnenebilen lastik benzeri bir madde üretmeyi başarıyor. Daha sonra içine aromalar ve parafin gibi maddeler ekleyerek sakızı geliştiriyor.

Sakızın İcadı ve Tarihçesi

Sakızın çiğnenebilir olmasının sebebi içerisindeki sakız hamurudur. Eskilerde sakız hamuru ağaç reçinesinden yapılırdı. Sakızın icadı sonrasında günümüze gelene kadar birçok değişiklik ve eklemeler yapılmıştır. Günümüzde sakız plastik ve kauçuktan yapılmaktadır. Elde edilen sakız hamuru karıştırılırken içine renk ve aromalar eklenir. Sakıza tat vermek için glikoz şurubu ya da başka tatlandırıcılar da eklendikten sonra 20 dakika kadar karıştırılır. Karıştırma işlemi sırasında açığa çıkan ısı sayesinde bütün malzemeler birbiri ile bütünleşir. Daha sonra hamur halindeki bu karışım çeşitli makineler yardımıyla düzleştirilir ve ardından daha küçük boyutlar elde edilecek şekilde kesilir. Tek lokmalık olacak şekilde hazırlanan sakızlar kısa bir soğutma işleminden sonra paketlenir ve dağıtıma hazır hale gelir. Elbette bu işlemlerde ve eklenen maddelere sakızın türüne göre değişiklikler görülebilir. Ksilitol içerikli naneli sakızlar, sade damla sakızları, büyük balonlar oluşturulabilecek dayanıklılığa sahip sakızlar, çiğnendikçe eriyen şekerlemeli sakızlar gibi birçok farklı sakız türü vardır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir