Psikolojik Şiddetin Tanımı

Şiddetten bahsedildiğinde akla ilk olarak fiziksel şiddet geliyor. Oysa ki şiddetin birçok farklı çeşidi bulunmakla birlikte bireyi her yönden olumsuz etkileyen bir durumdur. Fiziksel, psikolojik, sözlü, cinsel ya da ekonomik olmaksızın farklı şekillerde maruz kalınan şiddet evde, sokakta, ailede, iş yerinde ya da eşler arasında gelişen tutum ve davranışlardır. Psikolojik şiddetin tanımı olarak kişinin fiziksel ya da ekonomik olarak değil, herhangi bir sözlü ya da zaman içerisinde çeşitli tutumlara maruz kalmasıdır denilebilir.

Aşağılama, hakaret, manipülasyon ya da sözlü olarak bireye yüklenme şeklinde uygulanan psikolojik şiddet kişinin içe kapanmasına veya utanç duygusu yaşamasına yol açabilmektedir. Şiddetin her türlüsü olmakla birlikte psikolojik şiddet en ağır türlerden biridir.

Fiziksel şiddette kişinin vücudunda izler bulunduğu için dışarıdan yaşadığı durumun hassasiyeti hissedilebilmektedir. Ancak psikolojik şiddet kişiyi derinden yıpratan ve çoğu zaman kimse tarafından hissedilmeyen bir durumdur.

psikolojik şiddetin tanımı

Psikolojik Şiddet Nasıl Anlaşılır?

Zaman zaman aile içinde, zaman zamansa iş ortamında ya da sosyal çevrede uygulanan psikolojik şiddet çoğu zaman fark edilmeyen bir durumdur. Kimi zaman psikolojik şiddeti uygulayan dahi bunun farkında değildir. Peki psikolojik şiddet nasıl anlaşılır? Sizlere psikolojik şiddeti işaret eden birkaç durumdan bahsedelim.

  • EÅŸiniz ya da sevgilinizin sizi diÄŸer bireylerin yanında utanılacak duruma düşürmesi,
  • Yaptığınız her ÅŸeyin eleÅŸtirilerek hiçbir ÅŸey yapamayacağınızın empoze edilmesi,
  • Her hareketinizin ya da her sözünüzün kontrol altında tutularak ölçülmesi,
  • Duygularınızın önemsenmemesi ile birlikte aşırı duygusallığınızın gereksiz olması,
  • Hayallerinizin yersiz olduÄŸunun belirtilmesi ve küçümsenmesi,
  • Yaptığınız ufacık bir hatanın dahi büyütülerek sinirle tepki verilmesi,
  • Alttan alttan tehdit ederek bunun sadece bir uyarı olduÄŸunun söylenmesi,
  • Maddi açıdan harcadığınızın ve nerelere harcandığının kontrol altında tutulması,
  • Sürekli telefonla nerede olduÄŸunuzun sorulması ve görüntülü arama ile kontrol altında tutulması,

Saydığımız durumlar partnerinizin size yaşatacağı psikolojik şiddetin sadece birkaç örneğidir. İş ortamlarında da sürekli olarak yaptığınız işin küçümsenmesi, iyi dahi yapsanız beğenilmemesi, üstlerin altları ezercesine bir tavır sergilemesi psikolojik şiddetin sık görülen örnekleridir.

Psikolojik şiddet her ortamda uygulanabilmektedir. Arkadaş ortamında birinin diğerini küçük görmesi, kıyafetini eleştirmesi ya da ekonomik açıdan üstünlük sağlamaya çalışması da psikolojik şiddeti içermektedir. Kısacası bireyin kendini küçük görmesine, utanmasına, bulunduğu ortamda rezil olmasına ya da aşağılanma duygusu hissetmesine neden olabilecek her durum psikolojik şiddeti tanımlamaktadır.

İleri derecede maruz kalındığında kişinin ruhsal açıdan çöküntü yaşamasına, içe kapanmasına ve hatta depresyona kadar ulaşan sonuçları bulunmaktadır.  Evde, sosyal çevrede, ya  da iş ortamında ailenize, arkadaşlarınıza, hatta hiç tanımadığınız insanlara dahi istemeden de olsa psikolojik şiddet uygulayarak onların hayatlarında kötü izlere neden olabilirsiniz. Bu konuda önerimiz psikolojik şiddete maruz kaldığını düşünen bireylerin ileri derece durumlarda mutlaka bir hekimden destek almasıdır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir