Proteinlerin Sağlık İçin Önemi

Canlılar için yaşamın devamı açısından en temel yapı taşlarından birisi de proteinlerdir. Oksijen, hidrojen, karbon, kükürt, fosfor ve azot elementlerinden oluşan proteinler organizmaların düzenli çalışması için temel bir yapı taşıdır. Kelimenin tam anlamıyla vücudu düzenli şekilde bir arada tutmaya yarayan en temel maddelerden birisi proteinlerdir diyebiliriz. Cilt sağlığından saç sağlığına, kanımızdan saç tellerimize kadar her bölgeyi oluşturan proteinler vücudun çeşitli aktivitelerini de koordine etmektedir. Proteinlerin sağlık için önemi büyük olmakla beraber bunu anlamanın tek yolu proteinlerin vücuttaki görevlerini kavrayabilmektir.

Kısaca proteinlerin vücuttaki bazı görevlerinden bahsedelim;

Proteinler insan vücudunun neredeyse %45’ini oluşturan, organizmanın işleyişini sağlayan temel maddelerdir.  Proteinsiz bir yaşam düşünülemediği gibi vücudun çeşitli aktiviteleri gerçekleştirmesi için proteinlere ihtiyaç vardır.  Hücrelerin birbirleri ile iletişim kurması için proteinlerden faydalanması şarttır.

Proteinler vücudu dışarıdan gelecek mikroplara karşı korumada en önemli savaşçıdır. Proteinlerin görevleri arasında kandaki PH seviyesini dengelemesi önemlidir. Bağışıklık sistemi, hücreler ve dokuların düzenli olarak işleyişi proteinlere bağlıdır. Proteinler vücudu adeta onarma ve yenileme etkisine sahiptir.

Proteinlerin Sağlığa Faydaları

Proteinsiz bir hayat düşünmek mümkün değildir. Vücudumuzda protein sentezleyen ribozom adlı bir hücrenin yer alması aslında proteinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Vücut sisteminin düzenli işleyişi için gerekli olan proteinlerin sağlığa faydaları şunlardır;

  • Proteinler canlılarda yaÅŸamın devam etmesi için temel yapı taşıdır.
  • Vücuda enerji verir ve vücudun iÅŸleyiÅŸini düzenler.
  • Metabolizma faaliyetlerinin iÅŸleyiÅŸinde önemli rol oynar.
  • Vücuttaki hormon seviyelerini korumaya yarar.
  • Kas ve sinir sistemini korur.
  • Hafızayı kuvvetlendirerek beyni güçlendirir.
  • Hastalıklara neden olan mikroplarla savaşır.
  • Vücudun sıvı dengesini düzenlemeye yarar.

Proteinler Nasıl Tüketilmeli?

Vücutta hücre yapımından sorumlu olan proteinler dokuların yenilenmesi, büyüme ve gelişme gibi tüm aktivitelerde rol oynamaktadır. Hormonların oluşumu, kas ve kemik gibi hücrelerin işleyişi ve vücuda enerji verici özelliği ile beslenme düzeninde de proteinlerin önemi büyüktür. Et, balık, süt ve süt ürünleri, tahıllar ve kuru baklagiller, kümes ve av hayvanı eti, yumurta ve anne sütü protein bakımından mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir. Peki sağlık açısından bu kadar önemli olan proteinler nasıl tüketilmeli?

Proteinler çok fazla, ne de eksik tüketilmemelidir. Vücuda karbonhidrat ve yağlarla birlikte günlük olarak düzenli protein alımı yapılmalıdır. Genç, yaşlı demeksizin her yaştan bireyin protein tüketimine özen göstermesi gerekmektedir.

Günlük olarak tüketilmesi gereken protein miktarını net olarak belirtmemiz mümkün değildir. Çünkü her bireyin vücuduna alması gereken protein miktarı yaşa ve çeşitli etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Özellikle yetişkin bireylerin günlük alması gereken kalori miktarının %15’i proteinler olmalıdır. Çocuklar, gebe ve emzirenler ile sporcularda alınması gereken protein miktarı daha fazla olacaktır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir