Mucize Şifa Deposu Sarımsak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sarımsak faydaları ta eski yüzyıllardan beri bilinen çok önemli bir yiyecektir. Bu yazıda sarımsak hakkında bilmemiz gerekenleri kısaca özetleyemeye çalışacağız.

Sarımsak Hakkında Ne Biliyoruz?

Sarımsak tam bir şifa besin deposudur. İçerisinde A, B6, C vitaminlerini ihtiva ederken, aynı zamanda kalsiyum, demir, bakır ve manganez gibi birbirinden değerli mineralleri de bünyesinde barındırmaktadır.  Soğan ve pırasa cinsinden olan sarımsak, minimum 25, maksimum 110 santimetre boylarında yetişmektedir.

Ülkemizde hemen hemen yetiştirilmeyen bölge yok desek abartmış olmayız.  Kalorisi çok düşük ve besin değeri çok yüksek olan sarımsak tam bir şifa deposudur. Ülkemizde en fazla olarak Kastamonu ilinde üretilmektedir. Yıllık bir bitki olan sarımsak en iyi antibiyotiklerden bir tanesidir.

 Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Hemen hemen her mutfakta yerini alan sarımsak, et yemeklerinden tutun birçok yemeğe misafir olup lezzet ve besin katmaktadır. İlk çağlarda birçok medeniyetten başlayıp günümüze kadar tıp alanında kullanılmış olan sarımsağın inanılmaz ve mucizevi birçok faydası bulunmaktadır.

Sarımsağın faydalarının en başında kişi bağışıklık sisteminin güçlendirdiğini görürüz. Kanser hücrelerini öldürür. Nezle, grip, soğuk algınlığına çok iyi gelmektedir. Sık olarak hastalık geçirip bundan muzdarip olan hastalar yemeklerine günlük olarak sarımsağı davet edebilirler.

Sarımsağın faydasından bir diğeri ise kan basıncını düzenleyerek, hipertansiyon hastalarının sarımsağı tüketmeleri önerilir. Öyle ki, altı ay gibi bir süre zarfında günlük olarak ortalama 1000 miligram oranında tüketilen sarımsağın bildik bir tansiyon ilacına denk bir tesir ettiği görülmüştür.

Sarımsak aynı zamanda, kolesterol düzeyini düzenleyerek, kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürmektedir. Aynı zamanda da kötü kolesterol derecesini de düşürmektedir. Yaşlanmayı geciktiren mucizevî yiyecek olan sarımsak aynı zamanda bunamayı ve alzheimer’ı önlemeye yönelik antioksidonları da içerisinde bulundurmaktadır.

Performans artırıcı özelliği olan sarımsağı sporcuların tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca içeriğinde barındırdığı kükürt sayesinde oluşmuş ağır metallerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Sarımsak aynı zamanda cilde iyi gelerek çıkmış bir sivilcenizin üzerine sarımsak sürerseniz iyi geldiğini göreceksiniz. Fakat dikkatli olmak gerekebilir çünkü hafif bir yanma hissi yaşayabilirsiniz. Sarımsağın diğer bir faydası da saç dökülmesinin önüne geçerek saçlara parlaklık kazandırır. Vücuda direnç vermekle birlikte halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.

 Sarımsağın Zararları Var Mıdır?

Sarımsak tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekir. Günlük tüketim olarak 5 gramdan fazla olmamalıdır. Her şeyde olduğu gibi burada da “azı karar çoğu zarar” ilkesiyle hareket etmek en doğru olanıdır.

Sarımsak nefes kokusu yani ağız kokusunu artırarak çevrenizi rahatsız edebilirsiniz. Bu sorunu halledebilmek için diş fırçalamak ve maydanoz çiğnemeniz en iyi yöntemdir. Diğer yandan vücut kokusuna maruz kalmış iseniz, bunun yolu parfüm veya deodorant kullanmak en iyi çözümdür. Eğer elinize sarımsağın kokusu sinmiş ise dilimlenmiş limonları koku olan bölgeye sürmeniz yeterli olacaktır.

Son olarak fazla olarak tüketilen sarımsak kişilerde mide bulantısı ve mide yanmalarına sebebiyet verebilir.  Gaz ve ishale de neden olabilir.

Sarımsak Nasıl Tüketilmelidir?

Şifa deposu olan sarımsaktan tam anlamıyla faydalanabilmek için sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi gerekmektedir. Fakat birçok insan sarımsağı çiğ olarak yemeyi tercih etmeyebilir. O halde sarımsağı, yemek ocaktan inmeden birkaç dakika önce içine iki veya üç adet dilimli olan sarımsakları koyabiliriz.  Öte yandan zeytinyağı ile birlikte pişirilen veya kavrulan sarımsağı iki gün oda sıcaklığında bekletmek gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir