Bebeklere Reçel Ne Zaman Verilir?
|Bebekler ek gıdaya geçer geçmez sofradaki her şeyi onlara verip vermeme konusunda tereddüt yaşamaya başlarız. 6 ayını doldurmuş ve ek gıdaya başlamış bebeğimiz bizimle kahvaltı sofrasında oturmakta ve kahvaltı yapmaktadır. Yediğimiz neredeyse her şeyi yavrumuza da yedirmek istiyoruz. Bu konuda en çok sorulan gıdalardan biri de reçeldir. Bebeklere ne zaman reçel verilir sorusudur. Bu soruya cevap vereceğiz ancak cevap ilk aşamada pek hoşumuza gitmeyebilir.
Reçel, çikolata gibi gıdalar bebeğe 1 yaşına kadar kesinlikle verilmemelidir. Şekerle erken tanışmak bebeklerin metabolizmasının bozulmasına yol açacaktır. Ancak bize soracak olursanız ilk 2 yıl bebeğe reçel vermemeniz yönünde olacaktır.
Ben evde doğal reçel yapıyorum diyor olabilirsiniz. Buna da cevabımız şu olacaktır. İçerisine katkı maddeleri olan reçeli zaten mümkünse evinize sokmayın. Ev yapımı reçellerde de ne kadar ev yapımı da olsa sonuçta içerisine şeker koyuyorsunuz ve bu da bebeklere oldukça zararlıdır.
Evde şekersiz reçel yapalım deseniz dahi yine ilk 2 sene vermenizi tavsiye etmiyoruz. Reçelde meyvede yer alan fruktoz şekeri yoğunlaşmış olarak bulunmaktadır. Bu da bebeklere iyi gelmeyecektir.
Bebeklere Ek Gıda Olarak Ne Verebiliriz?
Bebeklere reçel gibi gıdaların geç verilmesini öneriyoruz. İlk 2 yıl vermeyin dedik ama doğru olan geciktirebileceğiniz kadar geciktirmektir. Anne ve babalar değişik bir içgüdüyle tombul bebek seviyor olabilirler ancak tombullaşmış bebek metabolizması bozulmuş bebektir aslında.
Bebeğe ilk 6 ay anne sütü verilmelidir. Anne sütü olmayanlar doktor önerisiyle oyun yerini tutacak bir formül mama kullanabilirler. Ancak anne sütü var ve yeterliyse ilk 6 ay sadece ama sadece anne sütü verilmelidir.
6 ayın bitimine doÄŸru bebek artık oturmaya baÅŸlayacak ve 6 ayı dolduran bebek ek gıdaya geçecektir. Ek gıdaya geçiÅŸte acele edilmemelidir. İlk dönemler 2 – 3 gün üst üste aynı gıdadan tattırarak bebeÄŸin gıdaları tanınması saÄŸlanmalıdır.
- Evde mayalanmış yoğurt ve ev yapımı peynir iyi bir ek gıdadır.
- Yumurta yine oldukça besleyicidir. Burada da doğal yumurta tercih etmelisiniz.
- Ek gıdalar ilk 1 yıl tuzsuz ve baharatsız olmalıdır. Daha sonraki süreçte kademeli olarak bebek tuz ve baharata alıştırılır.
- Sebze püresi sonrasında da ezilmiş sebze verilmelidir.
- Çorbalar iyi ek gıdalardır. Özellikle mercimek çorbası hem besleyici hem de lezzetlidir.
- EzilmiÅŸ nohut ve fasulye gibi baklagiller zamanla verilebilir.
- Küçük parçalara ayrılmış et de zamanla verilebilir.
- 1 sene dolduktan sonra çocuk anne ve babanın yediği neredeyse her şeyi yiyebilir. Sadece bebeğin beslenmesi konusunda daha seçici olmak gerekir.
- Şekerli şeyler mümkün olduğunca verilmez.
- Paketlenmiş ve katkı maddeli gıdaları çocuğumuzdan uzak tutarsak onun yararına olur.
- Çocuğu zorlamamalı, açken ek gıda vererek gıdaları sevmesini sağlamalıyız.
Yukarıdaki adımları uygularsanız çocuÄŸun ek gıdaya alışma süreci iyi olacaktır. 1 seneye kadar zaten çocuÄŸun ana besin kaynağı anne sütü olmaktadır. Daha sonraki 1 senede ise ek gıdanın etkisi ve miktarı giderek artmaktadır. 2 – 2,5 sene arasında çocuk anne sütü olmadan sadece normal gıdayla doyabilecek durumdadır.