Ayna Nasıl Çalışır?

Her türlü metal cismin, camın ve metalik özelliğe sahip yüzeyin yansıtma özelliği vardır. Bir kaşık, bir vitrin camı ya da bir arabanın kavisli yüzeyi, kişinin kendi yansımasını görmesini sağlar. Yansıma, temel olarak bir cismin aldığı ışığı diğer tarafına iletmesi olayıdır. Saydam olmayan bir cisme gelen ışık ışınları emilse de ışınların bir kısmı yön değiştirir. Gelen ışık ışınlarının yüzeye çarpması ve ardından yön değiştirmesi yansımayı oluşturur. Aynalarda ise prensip biraz daha farklıdır. Peki ayna nasıl çalışır?

Ayna Nasıl Çalışır?

Gümüş astarın kullanıldığı aynalar ilk olarak 1835 yılında üretilir. Ayna da aslında normal bir camdan oluşur ama ek işlemlerden geçer. Cama seryum oksit uygulanır, bir yıkama işlemi gerçekleştirilir. Ardından mineral içermeyen sıcak su ile camın durulaması yapılır. Aynaya dönüşmesi için cama son olarak uygulanan işlem ise gümüş sırdır. Gümüş sır, eriyik teneke kullanılarak katı hale çevrilir. Gümüş teneke ile etkileşime girdiği için katılaşmaya başlar. Böylece camın yüzeyine uygulanır ve dondurulur. Sonrasında bu sır bozulmasın diye bakır tabaka uygulaması yapılabilir veya yüzey boyanır. Boyada herhangi bir renk kullanılabilir. Bu ve sonrasındaki işlemler, aslında aynanın dayanıklılığını sağlamaya yöneliktir.

Boya işlemi sonrasında asit ile yıkama yapılır, fırınlama işlemi de eklenince ayna kullanıma hazır, sabit bir hal almış olur. Cam ışığı geçirebilen bir cisimken, ayna ışığı geçirmez ve yansıtır. Ayna ışığı aldıktan sonra geri gönderme özelliğine sahiptir. Bunun sebebi ise gümüş sırdır. Gümüş tabaka, ışığın geri yansıtılmasında önemli bir rol oynar ki bu da kişinin aynaya baktığında kendisini görmesini sağlar. Aynaların düz, küresel ve parabolik olarak sınıflandırılmaları da işte bu ışığı yansıtma şekilleri ile alakalıdır. Işığı düz yansıtabildikleri gibi dağınık da yansıtabilirler. Yansıtan yüzeyin düz ve kavisli olması, üç gruptaki aynaların oluşmasını sağlar. Ayna nasıl çalışır sorusunun prensiplerini, aynaların yüzeylerinin şeklinin belirlediği söylenebilir. Bunun uzantısı olarak da günlük hayatta farklı aynalar farklı amaçlarda kullanılır. Örneğin küresel ayna, büyüteç etkisi görür. Görüntüyü yakınlaştırır. Bu aynaların dikiz aynası olarak kullanımı ve dişçilerin muayene esnasında kullandıkları aynalar biçimini alması da mümkün hale gelir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir