Akü İkaz Lambası Neden Yanar?

Araçlarda ikaz lambaları bizi bilgilendirmek ve önlem almamızı sağlamak içindir. Önceden önlem almak sonradan başımıza gelecek birçok sorunu da engeller. Akü ikaz lambası yanması araç gösterge panelinde karşımıza çıkan yaygın uyarılardan biridir. Bu yazıda akü ikaz lambası neden yanar öğrenmeye çalışacağız.

Akü lambasının yanması birçok problemin olabileceği anlamına gelir. Akü ikaz lambası yanınca aslında bu akünün bittiği anlamına gelmeyebilir. Şimdi akü lambasının neden yandığını tek tek inceleyelim.

Akü İkaz Lambasının Yanma Nedenleri

1. Akla ilk gelen arıza akünün bittiğidir. Ayrıca kontakta kilitlenme olur. Çünkü akü bittiyse kontak çevirmek zor olacaktır. Bu durumda aracın çalıştırılabilmesi için genellikle başka bir araçtan aküye enerji aktarımı yapılır.

2. Kablolarda kopma ve çıkma olabilir.

Bu durumda ilk olarak akü ile motor arasında kalan bağlantılar kontrol edilmelidir.Kablolarda kopma veya çıkma varsa kontrol edilir.

3. Şarj dinamosu (alternatör) çalışmıyor yada arızalanmış olabilir.

Bunu anlayabilmek için aracı çalıştırıp mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde akü kablosu hızlıca yerinden çıkarılır. Eğer alternatör sistemi beslemekte zorlanıyorsa araç istop edecektir. Böylece sorun alternatördedir diyebiliriz.
Akü kablosu çıkarılmışken araç düzenli çalışıyorsa sonun aküdedir. Ancak bunu servis yetkilisinin yapması daha uygun olacaktır.

4. Aküden güç alarak motorun çalışmasına yardımcı olan V kayışı (alternatör kayışı) kopmuş veya gevşemiş olabilir.

5. Aracın sigorta kutusunda bir arıza, gevşeme olabilir.

Sigorta kutusundaki bağlantılar tek tek kontrol edilir. yanma gibi problem varsa yenisi takılmalı.

6. Araç seyir halindeyken akü göstergesinde yanma durumu varsa muhtemelen tüm donanımların açık olması sebebiyle olabilir. Sis kliması, teyp, farlar hepsi birden açıksa bunlardan birini kapatmayı deneyebiliriz. Böyle bir sorun varsa elektrik gücü karşılayacak bir akü tercih edilmelidir.

Akünün Arızalı Olduğunun Tespiti

Motor çalışırken ayağımızı gaz pedalından çekince far ışıkları zayıflıyorsa akü zayıf demektir.

Eğer geç şarj eden bir aküye sahipseniz uzun süre kullanılmış ve ömrünü tamamlamış demektir. Böyle bir durumda yeni akü takılmalıdır.

Akü arızası için gerekli araç voltmetredir. Voltmetre DC 20 akıma alarak çalıştırılır. Motor rölantide 14.2 ile 14.8 arasında bir değerde ise akü normal çalışıyor demektir. Farların açık olmasıyla beraber voltaj 13.6 dan düşmemelidir. Bu değerin altında ise akü bozuk demektir.

Özetle akü ikaz lambasının yanmasının çeşitli nedenleri olabilir. Bu durumda eğer konuyla ilgili bilgi sahibi değilseniz kendi başınıza riskli hareketler yapmaktan kaçınmalısınız. Akü ve diğer arızalarla ilgili servis desteği en iyisi olacaktır. Aksi taktirde motorun yanması gibi büyük problemlere kadar sorun büyüyebilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir